Psst! Ny bok om trädgårdsstaden i oktober.

I kväll (15/3) föreläser Helena Hambraeus för Norra Ängbys Trädgårdsstadsförening under rubriken Trädgårdsstadens färger. Hon kommer då att berätta att hennes nya bok med samma namn utkommer i oktober.

     Helena är arkitekt och bor i Äppelviken. Hon har skrivit boken tillsammans med sin kollega, Elvy Engelbrektson. Boken utkommer på Vinghästens förlag med undertecknad som förläggare.

     Trädgårdsstadens färger förklarar det speciella med de hundraåriga kulturmiljöerna i Bromma. Vad är det som gör trädgårdsstaden till en så attraktiv boendeform även för moderna människor? Vad är det som skapar karaktären i stadsplanen och åt byggnader och trädgårdar från tidsepoker med olika stilideal? Boken lär dig skillnaderna mellan 1910-talets nationalromantik, 1920-talets nyklassicism och 1930-talets funktionalism.

     Författarna började sin kartläggning av trädgårdsstäder i Sverige redan på 1980-talet, genom att ta fram material med färgsättningar och karaktärsbeskrivningar för tidstypiska hus. Delar av materialet finns nu i en permanent utställning i Måleributiken i Alvik och har visats på Stadsmuseet 2013–2015.

     Syftet med boken är att uppmärksamma trädgårdsstadens unika kulturvärden och samtidigt inspirera dig som husägare att lära mer om arkitektur och färgsättning. Ditt hus behöver kontinuerlig vård och omsorg. När du reparerar och renoverar ditt hus – se till att du inte skadar huset på grund av okunskap. 

 

Bokfakta
Stort format (ca 22x30 cm).
Inbunden med skyddsomslag.
Ca 120 sidor. Högsta papperskvalitet.
Rikt illustrerad med ca 100 bilder.
Fyrfärgstryck genom hela boken.
Historiska bilder från pionjäråren – tidigare ej publicerade!

 

Boken utkommer i oktober 2016. Du kan redan nu förhandsbeställa den till det rabatterade priset 290 kr (ord 350). Förhandsbeställ här.

Eller skicka ett mejl, så får du mer info om boken längre fram.

Elvy Engelbrektson Helena Hambraeus
0 kommentarer

Arkitekturfestivalen Open House till Stockholm i höst

Alla talar om bostadskrisen. 

     I går lyssnade jag på en föreläsning av arkitekten Ola Andersson. Hans stadsradhus i Kärrtorp fick utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad 2012. Radhusen är ett försök att utnyttja små överblivna markbitar i förorten och samtidigt tillföra nya stadslika kvalitéer. På en tomt som var mindre än 3 000 kvm skapades plats för femton radhus med 2 805 kvm bostadsyta. Ganska snillrikt!

 

Ola Andersson är även författare till boken Hitta Hem, Stockholm och bostadskrisen (Dokument Press, 2014). För varje tiotal nyinflyttade Stockholmare behövs sex nya bostäder, skriver Andersson. Fram till 2022 behöver vi bygga 376 000 nya bostäder i Stockholm, för att bostadsbristen ska ligga kvar på 1990 års nivå. Annars ökar den alltså!

 

I dag läser jag en artikel i Fastighetsnytt 

     Nästa varje nytt byggprojekt försenas av överklaganden. Det avspeglar en bristande kommunikation mellan beslutsfattare, byggbransch och medborgare. I dag kommer dialogen igång alldeles för sent.

     »När ett projekt väl presenteras för medborgarna, efter utredningar och ombearbetningar, har många vägval redan gjorts. Medborgarnas uppgift blir då att ge förslaget tumme upp eller tumme ned. Det senare sker, som bekant, allt för ofta. Så är systemet inte tänkt att fungera.«

 

Artikelförfattarna (fyra toppchefer i byggbranschen) presenterar ett nytt initiativ.

     »Vi tar därför det internationella konceptet Open House till Stockholm, en arkitekturfestival som syftar till att riva murar mellan professionen och allmänheten genom att inspirera till engagemang och intressera fler för stadens arkitektur och utformning. Genom att bjuda in medborgarna till att uppleva den byggnadskonst Stockholm har att erbjuda, både gammal och ny, vill vi skapa en positiv plattform för dialog. Förhoppningen är därför att fastighetsägare, byggare och alla andra som vill visa upp intressant arkitektur för allmänheten engagerar sig i festivalen.«

 

Open House arrangeras i Stockholm den 8–9 oktober 2016. Stockholms mest spännande arkitektur visas upp för allmänheten under en helg. Gammalt och nytt. Ute och inne. Tunnlar, broar, hus och hem. Under två dygn ordnas gratis guidade visningar till runt 100 av Stockholms mest spännande byggnader och platser. Många aldrig förut visade för en bred publik.

     Hemsidan innehåller inte så mycket information än, men här är en länk.

 

 

0 kommentarer

Samråd om Brommaplan/Riksby. Möten 10, 11 och 12 mars.

Just nu pågår ett så kallat Programsamråd för Centrala Bromma. Planerna för den överbyggda bussterminalen och området närmast Brommaplans centrum har varit kända en tid. Jag har även bloggat (2016-02-09) om det faktum att de 850 lägenheterna vid Brommaplan kommer att skapa Stockholms högsta förtätningsgrad någonsin.

     Det förefaller dock som byggprojekten kring Brommaplan är kraftigt försenade. Det beror framför allt på komplikationer med flytten av Åkeshovs reningsverk till Henriksdal. Ett miljöbeslut väntas tidigast 2017. Först därefter kan detaljplanen antas.

     Kostnaderna för flytten av reningsverket stiger från sex till åtta miljarder. Slutdatum är framflyttat från 2020 till 2024. Bloggaren Konstantin Irina har gjort en sammanfattning av dagsläget här:

     Men nu visar Stadsbyggnadskontoret även hur de vill förtäta området norr om Brommaplan. 3000–4000 nya lägenheter planeras, framför allt i de norra delarna av Riksby. Bromma golfbana kommer att bebyggas. Ja, på kartorna ser det ut som de nya husen nästan kryper in under flygplatsens start- och landningsbanor.

 

Förtätningen av Centrala Bromma följer kommunens nya stadsbyggnadsideologi – lite förrädiskt beskriven som Promenadstaden. Den ska främja förortens förvandling i stadsmässig riktning. Urbaniseringen ska spridas ut från innerstaden, åt söder (Björkhagen, Enskede, Liljeholmen), norr (Norra Stationsområdet, Hagastaden) och åt väster (Alvik, Brommaplan, Blackeberg).

     Vad som sker runt Brommaplan påverkar naturligtvis trädgårdsstaden, särskilt som Brommaplansrondellen inte ska byggas om. Vart tar till exempel bilarna vägen om köerna börjar före Drottningholmsbron?

     Fram till 4 april pågår en »utställning« om Centrala Bromma på Brommaplans bibliotek. Den är mycket översiktlig och består egentligen bara av en kvadratmeterstor affisch.

 
Materialet på Stadsbyggnadskontorets hemsida är däremot bättre och fylligare. Aktuella texter, bilder, kartor och förslag finns att läsa och ladda ner här: 

     Där finns även namn och kontaktuppgifter till Exploaterings- och Stadsbyggnadskontorets projektledare och handledare.

 

Personal från Stadsbyggnadskontoret finns på plats vid dialogpaviljongen på torget på Brommaplan

  • Torsdag 10 mars kl 15–19
  • Fredag 11 mars kl 15–19
  • Lördag 12 mars kl 11–15

 

PS
I mitt förra blogginlägg utlovade jag några fina bilder från Tranebergsbrons invigning 1934. Bilderna publiceras inom kort.

Brommaplan Riksby
0 kommentarer