Arkitekturfestivalen Open House till Stockholm i höst

Alla talar om bostadskrisen. 

     I går lyssnade jag på en föreläsning av arkitekten Ola Andersson. Hans stadsradhus i Kärrtorp fick utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad 2012. Radhusen är ett försök att utnyttja små överblivna markbitar i förorten och samtidigt tillföra nya stadslika kvalitéer. På en tomt som var mindre än 3 000 kvm skapades plats för femton radhus med 2 805 kvm bostadsyta. Ganska snillrikt!

 

Ola Andersson är även författare till boken Hitta Hem, Stockholm och bostadskrisen (Dokument Press, 2014). För varje tiotal nyinflyttade Stockholmare behövs sex nya bostäder, skriver Andersson. Fram till 2022 behöver vi bygga 376 000 nya bostäder i Stockholm, för att bostadsbristen ska ligga kvar på 1990 års nivå. Annars ökar den alltså!

 

I dag läser jag en artikel i Fastighetsnytt 

     Nästa varje nytt byggprojekt försenas av överklaganden. Det avspeglar en bristande kommunikation mellan beslutsfattare, byggbransch och medborgare. I dag kommer dialogen igång alldeles för sent.

     »När ett projekt väl presenteras för medborgarna, efter utredningar och ombearbetningar, har många vägval redan gjorts. Medborgarnas uppgift blir då att ge förslaget tumme upp eller tumme ned. Det senare sker, som bekant, allt för ofta. Så är systemet inte tänkt att fungera.«

 

Artikelförfattarna (fyra toppchefer i byggbranschen) presenterar ett nytt initiativ.

     »Vi tar därför det internationella konceptet Open House till Stockholm, en arkitekturfestival som syftar till att riva murar mellan professionen och allmänheten genom att inspirera till engagemang och intressera fler för stadens arkitektur och utformning. Genom att bjuda in medborgarna till att uppleva den byggnadskonst Stockholm har att erbjuda, både gammal och ny, vill vi skapa en positiv plattform för dialog. Förhoppningen är därför att fastighetsägare, byggare och alla andra som vill visa upp intressant arkitektur för allmänheten engagerar sig i festivalen.«

 

Open House arrangeras i Stockholm den 8–9 oktober 2016. Stockholms mest spännande arkitektur visas upp för allmänheten under en helg. Gammalt och nytt. Ute och inne. Tunnlar, broar, hus och hem. Under två dygn ordnas gratis guidade visningar till runt 100 av Stockholms mest spännande byggnader och platser. Många aldrig förut visade för en bred publik.

     Hemsidan innehåller inte så mycket information än, men här är en länk.

 

 

0 kommentarer