Samråd om Brommaplan/Riksby. Möten 10, 11 och 12 mars.

Just nu pågår ett så kallat Programsamråd för Centrala Bromma. Planerna för den överbyggda bussterminalen och området närmast Brommaplans centrum har varit kända en tid. Jag har även bloggat (2016-02-09) om det faktum att de 850 lägenheterna vid Brommaplan kommer att skapa Stockholms högsta förtätningsgrad någonsin.

     Det förefaller dock som byggprojekten kring Brommaplan är kraftigt försenade. Det beror framför allt på komplikationer med flytten av Åkeshovs reningsverk till Henriksdal. Ett miljöbeslut väntas tidigast 2017. Först därefter kan detaljplanen antas.

     Kostnaderna för flytten av reningsverket stiger från sex till åtta miljarder. Slutdatum är framflyttat från 2020 till 2024. Bloggaren Konstantin Irina har gjort en sammanfattning av dagsläget här:

     Men nu visar Stadsbyggnadskontoret även hur de vill förtäta området norr om Brommaplan. 3000–4000 nya lägenheter planeras, framför allt i de norra delarna av Riksby. Bromma golfbana kommer att bebyggas. Ja, på kartorna ser det ut som de nya husen nästan kryper in under flygplatsens start- och landningsbanor.

 

Förtätningen av Centrala Bromma följer kommunens nya stadsbyggnadsideologi – lite förrädiskt beskriven som Promenadstaden. Den ska främja förortens förvandling i stadsmässig riktning. Urbaniseringen ska spridas ut från innerstaden, åt söder (Björkhagen, Enskede, Liljeholmen), norr (Norra Stationsområdet, Hagastaden) och åt väster (Alvik, Brommaplan, Blackeberg).

     Vad som sker runt Brommaplan påverkar naturligtvis trädgårdsstaden, särskilt som Brommaplansrondellen inte ska byggas om. Vart tar till exempel bilarna vägen om köerna börjar före Drottningholmsbron?

     Fram till 4 april pågår en »utställning« om Centrala Bromma på Brommaplans bibliotek. Den är mycket översiktlig och består egentligen bara av en kvadratmeterstor affisch.

 
Materialet på Stadsbyggnadskontorets hemsida är däremot bättre och fylligare. Aktuella texter, bilder, kartor och förslag finns att läsa och ladda ner här: 

     Där finns även namn och kontaktuppgifter till Exploaterings- och Stadsbyggnadskontorets projektledare och handledare.

 

Personal från Stadsbyggnadskontoret finns på plats vid dialogpaviljongen på torget på Brommaplan

  • Torsdag 10 mars kl 15–19
  • Fredag 11 mars kl 15–19
  • Lördag 12 mars kl 11–15

 

PS
I mitt förra blogginlägg utlovade jag några fina bilder från Tranebergsbrons invigning 1934. Bilderna publiceras inom kort.

Brommaplan Riksby
0 kommentarer