Exakt etthundra år mellan bilderna

Håller på med de sista korrektursvängarna till en ny Brommabok: Trädgårdsstadens Färger. Boken är skriven av två arkitekter, Elvy Engelbektson och Helena Hambræus och förklarar det speciella med de hundraåriga kulturmiljöerna i Bromma och andra trädgårdsstäder i Sverige. Vad är det som gör trädgårdsstaden till en så attraktiv boendeform även för moderna människor? Vad är det som skapar karaktären i stadsplanen och åt byggnader och trädgårdar från tidsepoker med olika stilideal? Boken ger även praktiska råd om färgsättning, traditionella material och färgtyper. Vad du ska tänka på vid renovering. Vad du kan göra och – framför allt – vad du inte ska göra!
Trädgårdsstadens Färger utkommer i april. 
 
Boken innehåller även historiska bilder, tidigare ej publicerade. Bilderna är tagna av Gustaf Bergh och ingår i Björn Sundéns arkiv. Jag har tidigare visat några av Gustaf Berghs bilder här på bloggen. I dag får du se ett dubbelporträtt av Äppelvikens hamn.
 
Den första bilden är fotograferad 1916. Gustaf har tagit sig över till Essingesidan och riktar sin kamera mot Äppelviken. I fonden kan han ana sitt eget hus, det som han just låtit bygga på Snäckvägen 15. Kanske har han ställt kameran på ett stativ och använt självutlösare, för mannen i förgrunden påminner om Gustaf själv. Det finns en härlig nybyggarstämning i bilden.
     I hamnen pågår bygget av kallbadhuset. Det vilade på 14 pontoner och användes fram till 1939 då det sjönk. Man hade glömt att pumpa vattnet ur pontonerna!  
     Fortfarande ligger villorna utspridda i en ganska lantlig omgivning. Hur många hus känner du igen?
 
Den andra bilden är från exakt samma plats. När min kompis i Trädgårdsstadsföreningens styrelse, Stig Domander, fick se den exakt etthundra år gamla bilden, hoppade han upp på sin cykel och trampade över till Essingen med sin kamera i ryggsäcken. Förvånansvärt mycket är sig likt. Tack för den fina bilden, Stig!
Äppelvikens hamn 2016. Foto: Stig Domander.
 
Trädgårdsstadens Färger utkommer i april. Förbeställ med rabatt från förlagets nätbutik.
 
––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer