Byggnadskultur om Villastaden

Senaste numret av tidskriften Byggnadskultur har tema Villastaden.
 
Ur innehållet:
Lär av det förflutna. Trädgårdsstaden i England och Sverige för 100 år sedan. 
Villastaden i Gävle
Attefallshus. Hot eller möjlighet för villastaden?
Tidstypiska trädgårdar. Fyra olika epoker.
 
Många intressanta artiklar alltså. Och så läser jag en spännande intervju med en anomyn (!) bygglovshandläggare med 40 års erfarenhet av plan- och bygghantering. »Det kan förekomma påtryckningar från ivriga intressenter«, avslöjar han (eller hon), »av förtroendevalda och chefer om en snabbare handläggning och om att bortse från vissa lagkrav.« Undrar i vilken kommun den handläggaren arbetar?
 
Boken Trädgårdsstadens Färger presenteras för övrigt stort i det nya numret:
 
Tidskriften Byggnadskultur koster 95 kr som lösnummer. Beställ här.
 
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
 
0 kommentarer

Fyra Plus till Elliots

Krogklubben STHLM ger Brommakrogen Elliots på Alviksvägen 47 fyra plus på Instagram:
 
Läs hela recensionen på Krogklubbens Instagramsida.
 
Ur recensionen:
Vi kan rekommendera fiskgrytan, den är väldigt bra. Men dagen till ära testar vi ett par förrätter, för dagen tonfisk och vit sparris. Tonfisken är en välbalanserad tartar med perfekt syra, sälta och konsistens. Den vita sparrisen är dock snäppet bättre, ja faktiskt helt fantastisk. Sparrisen är tillagad till perfektion och hollandaisen till är gjord på brynt smör. Det är en riktig fullträff. Det brynta smöret gör att det är den bästa hollandaise vi någonsin ätit.
 
Grattis Martina, Mattias och hela gänget på Elliots! Så välförtjänt!
Btw: Beställ Elliots kokbok här.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer

KÖP EN LOTT – VINN EN LÄGENHET

I dag säger vi grattis till Bostadsrättsföreningen 1917 års Bostadslotteri som firade sitt hundraårsjubileum med en välbesökt sommarfest i går (10/6).
     Historien om hur »Långa huset« vid Klövervägens hållplats kom till är egentligen ganska fantastisk.
Lotterihuset vid Alviksvägen fyller 100 år i år. Foto: Wikimedia Commons.
 
Under första världskriget var bostadsbristen i Stockholm lika stor som i dag och i Alvik och Ulvsunda uppfördes till och med nöbostäder i långa baracker. Trädgårdsstaden i Äppelviken planerades med en omväxlande bebyggelse av en- och flerfamiljshus. 1917 bildades Stockholms Hyresgästförening och en av föreningens första initiativ var att finansiera ett stort flerfamiljshus i Äppelviken med hjälp av ett lotteri. 100 000 lotter à 10 kr såldes och inbringade 1 miljon i byggkapital (ca 30 Mkr i dagens penningvärde).
Bostadslotterna såldes slut direkt och finansierade hela bygget.
 
I kvarteret uppfördes även två villor och två parhus. Första pris i lotteriet utgjordes av en ståtlig sexrumsvillan i nationalromantisk stil med adress Nyängsvägen 7. Lyckliga vinnare var skådesleparparet Ernst och Alice Eklund (föräldrar till skådespelaren Nils Eklund, som föddes i huset 1927). »Långa huset«  och sexrumsvillan ritades av arkitekten John Åkerlund.
Nyängsvägen 7. Första pris i 1917 år bostadslotteri.
 
1995 ombildades hyresfastigheten till bostadsrättsförening och smålägenheterna slogs i hop till större enheter. I dag bor ett tjugotal familjer i Lotterihusen. De två parvillorna (med adress Klövervägen) ingår i föreningen, men inte de friliggande enfamiljshusen.
 
I går var det hundraårsfest i Lotterihuset. Även många före detta medlemmar slöt up. Jag var inbjuden att berätta om det originella huset och om trädgårdsstadens tillkomst. Så här såg det ut från »talarstolen«:
Välkomstdrink i trädgården mellan »Långa huset» och en av de två gula parvillorna.
 
Och därefter tändes grillarna på baksidan av »Långa huset«.
 
Grattis, säger vi till Lotterihuset, som numer är »grönmarkerat« och därmed åtnjuter ett särskilt skydd som kulturhistoriskt intressant byggnad i Stockholms översiktsplan.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer