KÖP EN LOTT – VINN EN LÄGENHET

I dag säger vi grattis till Bostadsrättsföreningen 1917 års Bostadslotteri som firade sitt hundraårsjubileum med en välbesökt sommarfest i går (10/6).
     Historien om hur »Långa huset« vid Klövervägens hållplats kom till är egentligen ganska fantastisk.
Lotterihuset vid Alviksvägen fyller 100 år i år. Foto: Wikimedia Commons.
 
Under första världskriget var bostadsbristen i Stockholm lika stor som i dag och i Alvik och Ulvsunda uppfördes till och med nöbostäder i långa baracker. Trädgårdsstaden i Äppelviken planerades med en omväxlande bebyggelse av en- och flerfamiljshus. 1917 bildades Stockholms Hyresgästförening och en av föreningens första initiativ var att finansiera ett stort flerfamiljshus i Äppelviken med hjälp av ett lotteri. 100 000 lotter à 10 kr såldes och inbringade 1 miljon i byggkapital (ca 30 Mkr i dagens penningvärde).
Bostadslotterna såldes slut direkt och finansierade hela bygget.
 
I kvarteret uppfördes även två villor och två parhus. Första pris i lotteriet utgjordes av en ståtlig sexrumsvillan i nationalromantisk stil med adress Nyängsvägen 7. Lyckliga vinnare var skådesleparparet Ernst och Alice Eklund (föräldrar till skådespelaren Nils Eklund, som föddes i huset 1927). »Långa huset«  och sexrumsvillan ritades av arkitekten John Åkerlund.
Nyängsvägen 7. Första pris i 1917 år bostadslotteri.
 
1995 ombildades hyresfastigheten till bostadsrättsförening och smålägenheterna slogs i hop till större enheter. I dag bor ett tjugotal familjer i Lotterihusen. De två parvillorna (med adress Klövervägen) ingår i föreningen, men inte de friliggande enfamiljshusen.
 
I går var det hundraårsfest i Lotterihuset. Även många före detta medlemmar slöt up. Jag var inbjuden att berätta om det originella huset och om trädgårdsstadens tillkomst. Så här såg det ut från »talarstolen«:
Välkomstdrink i trädgården mellan »Långa huset» och en av de två gula parvillorna.
 
Och därefter tändes grillarna på baksidan av »Långa huset«.
 
Grattis, säger vi till Lotterihuset, som numer är »grönmarkerat« och därmed åtnjuter ett särskilt skydd som kulturhistoriskt intressant byggnad i Stockholms översiktsplan.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer