Världens största färgprov

Färgprover i en broschyr i all ära, men att se vackert färgsatta hus i verkligheten är en helt annan upplevelse. Det är endast i full skala som du kan avgöra hur färgen och kulören interagerar i gaturummet och med den omgivande grönskan. Måleributiken i Alvik har tagit fram en serie med tvåhundra Brommakulörer, speciellt med tanke på trägårdsstadens arkitektur och natur. Ett trettiotal av kulörerna finns med på den speciella Färgvandringskartan. Hämta ett eget exemplar och ta en promenad, i «världens största färgprov«!

På Färgvandringskartan är ett trettiotal hus utmärkta. Alla är målade med de speciella Brommakulörerna.
 
Onsdag 7 juni kl 14–18 har Måleributiken i Alvik temadag om färgsättning av fasader. Programmet är upplagt i samarbete med Västerleds Trädgårdsstadsförening, men alla som läser denna blogg är också välkomna. 
 
Program
Måleributikens diplomerade färgsättare välkomnar dig till olika stationer.
 
1. Färganalys
Ta med dig egna färgprover och få dem analyserade.
 
2. Allmän rådrivning
Ställ frågor till Måleributikens medarbetare om dina egna renoveringsplaner.
 
3. Trädgårdsstadens färger
Se utställningen om traditionella färgprogram för Bromma.
Ny bok, Trädgårdsstadens Färger, om färger och byggnadsvård.
 
4. Världens största färgprov
Hämta ditt ex av Måleributikens Färvandringskarta.
 
5. Alla får påse!
Välj ut 2 valfria provburkar med kulörer – speciellt framtagna för trädgårdsstaden – och ta med dem hem.
 
Måleributiken bjuder på sin samlade kunskap – och en kopp kaffe med kaka.
Du behöver inte föranmäla dig. Ta med en vän och kom!
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer

Ny framgång för John Blund

Det är inte lätt att hänga med i turerna när det gäller kvarteret John Blund i Smedslätten. I april upphävde Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) Stadsbyggnadskontorets (SBK) bygglov för två flerfamiljshus inne på tomterna 3 och 4. Här ville byggherren skapa sex nya bostadsrätter. De nya byggnaderna stred mot detajlplanen. Högst rimligt att inte tillåta nya byggnader i trädgårdarna, kan man tycka. 
Byggloven för Alviksvägen 128 och 130 upphävdes av MÖD i april. I förra veckan upphävde Länsstyrelsen bygglovet även för Sunnerdahlsvägen 9.
 
Beslutet i MÖD, som var väntat, meddelades den 13 april. En vecka tidigare – den 6 april – beviljade SBK ytterligare ett bygglov för ytterligare ett flerfamiljshus på tomt nr 8. Till samme byggherre! Hur tänkte SBK egentligen? 
 
Naturligtvis överklagades bygglovet för John Blund 8 per omgående. Närmast högre instans var Länsstyrelsen. Och i förra veckan meddelade Länssyrelsen – naturligtvis – att även det nya bygglovet ska upphävas. Med hänvisning till domen i MÖD.
 
Upplysningsvis konstaterar Länsstyrelsen lite torrt i sin skrivelse: »Brf John Blund [dvs byggherren, min amn.] har beretts tillfälle att yttra sig över överklagandet men har inte avhörts.
 
Och det bästa av allt: nu har vi ett prejudikat för framtiden, till trädgårdsstadens försvar.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
1 kommentar

Allt som skrivits om Äppelviken

Olle Wingborg, uppvuxen i Äppelviken på 1950-talet, har en lite speciell hobby. Han gör bibliografiska upptäcktsfärder runt om Stockholm.
     I tidigare skrifter har Olle förtecknat a-l-l-t som skrivits om Mälaröarna (2012), Essingeöarna (2014) och Ålsten (2015). Böckerna är minutiösa genomgångar av vad som går att läsa om respektive områden. Bok för bok, tidningsartikel för tidningsartikel. Nu har turen kommit till Äppelviken.
 
Titti Winbladhs illustration av »de engelska radhusen« i kvarteret Drivbänken pryder bokens omslag.
 
Olle Wingborgs skriver i förordet:»Min tanke och förhoppning med förteckningen är att väcka intresse för vad som under årens lopp skrivits om Äppelviken – att litteraturen ska ge nykomlingar och oss som bor eller bott här en påtaglig förankring i marken och locka oss att ta reda på hur det var och hur det blev. Att skapa hemkänsla och nyfikenhet«.
 
Litteraturen om Bromma finns att köpa i Äppelbvikens bokhandel för 99 kronor.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
     
0 kommentarer