Ny bok av Nils Ringstedt

Genom åren har Nils Ringstedt skämt bort oss Brommabor med en lång rad intressanta böcker om vår historia och förhistoria. I årets bok, som utges som numer 7 i Hembygdsföreningens skriftserie, tar sig Ringstedt an Norra Ängbys gatunamn. En synnerligen lämplig uppgift för en arkeolog. Ty gatunamnen i Norra Ängby är alla valda och inspirerade av den svenska förhistorien.

Norra Ängbys gatunamn. Inbunden, 254 sid, rikt illustrerad.
Pris 150 kr via www.brommahembygd.se Finns även i Äppelvikens bokhandel.
 

När Stockholms västra förorter började byggas ut på 1920-talet benämndes gator och kvarter med namn i besläktade kategorier. I Smedslätten fick gatorna namn med sagoanknytning, i Stora Mossen namngavs gatorna efter vilda djur och i Nockeby – det så kallade Masriket – återanvändes ortnamn från landskapet Dalarna.

I Norra Ängby, som började bebyggas på 1930-talet, bestämdes att gatorna skulle få namn efter den svenska förhistorien, framför allt järnåldern och i synnerhet vikingatiden. Att förklara bakgrunden till de ibland lite ålderdomligt klingande gatunamnen – Adilsvägen, Badelundavägen, Lodbroksvägen, Saxlandsvägen, Valsgärdevägen – visar sig vara ganska enkelt för arkeologen Nils Ringstedt. Och snart sagt varje gatunamn leder vidare till en elegant och spännande utläggning om utgrävningar, fornfynd och forskare.

Ringstedt presenterar ett sjuttiotal gatunamn i Norra Ängby. Och vid sina promenader längs gator och villaträdgårdar passerar författaren även många fornlämningar som visar att stadsdelen som sådan fortfarande är ett levande fornlämningsområde. Det är både roligt och lärorikt att följa med på Nils Ringstedts promenader.

I slutet av boken finn en mycket bra lista med ordförklaringar. Även den går att läsa som löpande text. Eller välj några ord på måfå och utöka ditt ordförråd! Efter varje uppslagsord – till exempel Bronssvärd, Bärsärk, Danagäld, Domarring, Hällkista, Stensträng eller Örslev – följer en kort men ofta fullt tillräcklig förklaring. Man känner sig raskt lite smartare.

__________
PS. 
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer

Tid för reflektion

Under de senaste veckorna har jag publicerat en rad inlägg om det pågående bygget av ett nytt parhus om 266 kvm på tomten vid Herman Ygbergs väg 11. Bygglovet godkändes utan att sakägare eller andra närboende tillfrågades. Handläggare på Stadsbyggnadskontoret ansåg att projektet rymdes inom befintlig detaljplan. BaraBrommas granskning har därefter visat att bygget strider mot detaljplanen i åtminstone fyra avseenden.
 
Fler än 4000 läsare har följt rapporteringen och upprörts av bristerna i handläggningen. Hundratals har hört av sig i kommentarsfält, per mejl och på telefon. De flesta har välkomnat avslöjandet och uppmuntrat mig att gräva vidare. Några tycker att jag har gått för långt.
 
I helgen blev jag uppringd av en person som uttryckte sitt ogillande över mitt nonchalanta språkbruk i bloggen. Han ogillade även mina namnpubliceringar och upprördes över vissa läsarkommentarer på bloggens Facebooksida, som han uppfattade som hatiska och hotfulla. Han bad mig betänka mitt ansvar och uppmanade mig att avsluta granskningen. »Bygglovet är ju giltigt och den som inte har överklagat får väl skylla sig själv.«
 
Samtalet i sig var respektfullt och och innehöll inga hårda ord, men han tyckte att jag borde skriva en ursäkt på bloggen. Vi la på och jag lovade att sova på saken.
 
Jag har nu sovit på saken.
 
BaraBromma är en privat blogg. Jag startade den för tre år sen, som en förlängning av min min bok med samma titel. På bloggen skriver jag om händelser som engagerar mig. Inläggen har nästan alltid samma vinkel, jag skriver »till trädgårdsstadens försvar«. Jag försöker att skriva balanserat och sakligt. Men jag vill ju också att texterna ska engagera.
 
Jag ber om ursäkt om även du har öpprörts över mitt språkbruk i bloggen. Vidare uppmanar jag var och en som skriver i kommentarsfältet att vårda sitt språk. Läs igenom en gång extra innan du skriver på Facebooksidan. Inne på bloggen läser jag alla kommentarer innan jag publicerar eller refuserar dem.
 
Men.
 
Jag kommer inte sluta att skriva om hoten mot trädgårdsstaden. Det går nämligen att tjäna stora pengar i trädgårdsstaden genom att runda regelverk eller rentav bryta mot bestämmelser. Jag skriver efter att ha granskat offentliga handlingar eller talat med trovärdiga källor. Jag kommer fortsätta att namnpublicera personer som fattar beslut i ansvarig ställning, till exempel politiker, byggherrar, leverantörer och finansiärer, men inte personer som står i beroendeställning till dessa kategorier. De som tipsar mig får naturligtvis behålla sin anonymitet, om de så önskar.
 
För övrigt tror jag inte det sista ordet om Herman Ygbergs väg 11 är sagt – eller skrivet – än.
 
__________
PS.
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.

 

 

 
 
 
 
0 kommentarer

Inga fler delegationsbeslut

BaraBromma har sedan länge kritiserat ordningen där Stadsbyggnadskontoret rutinmässigt tillåts fatta beslut i bygglovsärenden på »delegation«. Det är Byggnadsnämnden som delegerar beslutsfattandet, men det juridiska ansvaret kan politikerna inte avsäga sig. Det ligger kvar. På den politiska nivån.
 
Gång efter gång har det lett till långa serier av överklaganden, eftersom delegationsbesluten har hållit för låg kvalitet. På Runda vägen, på Majvägen, på Alviksvägen, på Herman Ygbergs väg. Medborgargrupper engarerar sig, skriver skrivelser, anlitar advokater. Länsstyrelser och domstolar sätts i arbete. Det tar tid och kostar pengar. Ofta helt i onödan, när loven iniberas i efterhand.
 
Skandalbygget vid Herman Ygbergs väg verkar inte gå att stoppa. Bygglovet till det nya parhuset är ett av de värsta misstagen som Stadsbyggnadskontorets handläggare har presterat. Men kanske kan den förskräckliga byggnaden ändå bidra med något gott. 
 
Den grönblå majoriteten i Byggnadsnämnden har nu antagit en ny policy. På min fråga till Björn Ljung, Liberalernas representant i Byggnadsnämnden, fick jag i dag följande svar:
Björn Ljung (L), Stadsbyggnadsnämnden. Foto: stockholmsstad.liberalerna.se


»Ja rivningar och nybyggnad av hus på tomter i villaområdena/ trädgårdsstäderna ska inte beslutas på delegation. Den grönblå majoriteten är överens om den linjen som bl a Liberalerna drivit i många år.«

Ett välkommet besked!

 
–––––––––––––
PS
Jag blir väldigt glad om du köper mina böcker om trädgårdsstaden.
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar
Beställ ditt julpaket här: www.barabromma.se
0 kommentarer