Ny bok av Nils Ringstedt

Genom åren har Nils Ringstedt skämt bort oss Brommabor med en lång rad intressanta böcker om vår historia och förhistoria. I årets bok, som utges som numer 7 i Hembygdsföreningens skriftserie, tar sig Ringstedt an Norra Ängbys gatunamn. En synnerligen lämplig uppgift för en arkeolog. Ty gatunamnen i Norra Ängby är alla valda och inspirerade av den svenska förhistorien.

Norra Ängbys gatunamn. Inbunden, 254 sid, rikt illustrerad.
Pris 150 kr via www.brommahembygd.se Finns även i Äppelvikens bokhandel.
 

När Stockholms västra förorter började byggas ut på 1920-talet benämndes gator och kvarter med namn i besläktade kategorier. I Smedslätten fick gatorna namn med sagoanknytning, i Stora Mossen namngavs gatorna efter vilda djur och i Nockeby – det så kallade Masriket – återanvändes ortnamn från landskapet Dalarna.

I Norra Ängby, som började bebyggas på 1930-talet, bestämdes att gatorna skulle få namn efter den svenska förhistorien, framför allt järnåldern och i synnerhet vikingatiden. Att förklara bakgrunden till de ibland lite ålderdomligt klingande gatunamnen – Adilsvägen, Badelundavägen, Lodbroksvägen, Saxlandsvägen, Valsgärdevägen – visar sig vara ganska enkelt för arkeologen Nils Ringstedt. Och snart sagt varje gatunamn leder vidare till en elegant och spännande utläggning om utgrävningar, fornfynd och forskare.

Ringstedt presenterar ett sjuttiotal gatunamn i Norra Ängby. Och vid sina promenader längs gator och villaträdgårdar passerar författaren även många fornlämningar som visar att stadsdelen som sådan fortfarande är ett levande fornlämningsområde. Det är både roligt och lärorikt att följa med på Nils Ringstedts promenader.

I slutet av boken finn en mycket bra lista med ordförklaringar. Även den går att läsa som löpande text. Eller välj några ord på måfå och utöka ditt ordförråd! Efter varje uppslagsord – till exempel Bronssvärd, Bärsärk, Danagäld, Domarring, Hällkista, Stensträng eller Örslev – följer en kort men ofta fullt tillräcklig förklaring. Man känner sig raskt lite smartare.

__________
PS. 
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer