Trädgårdsstaden på Ålstensgatans julmarknad

På första advent, söndag 2/12 kl 12–16, är det traditionsenlig julmarknad på Ålstensgatan. Trädgårdsstadsföreningen finns som vanligt på plats med ett bord (utanför butiken Ditt & Datt).
Lär dig känna igen olika fönsterglas
I år  visar föreningen en liten utställning med exempel på olika fönsterglas.
     Vet du vad det är för skillnad på munblåst glas, valsat glas och planglas? Kom förbi och lär dig mer. Visste du att det fortfarande finns gott om munblåst fönsterglas att köpa och återanvända? Bra att veta om du behöver byta en fönsterruta – så att du inte byter hela fönsterbågen i onödan. Hundra år gammalt trävirke i fönsterbågarna håller dessutom vanligtvis en högre kvalitet än nytillverkat fönstervirke. 
 
Bild från Svanå Byggs hemsida om nytt och begagnat fönsterglas. svanabygg.se
 
Byggplaner i Bromma 2019
På Trädgårdsstadsföreningen hemsida finns en interaktiv karta över kommande byggplaner i Bromma. Kartan är en sammanställning av aktuell information från kommunen.
     Byggprojekten är utmärkta med en vimpel. Röd vimpel visar stadsbyggnadskontorets pågående planarbeten och blå vimpel anger exploateringsnämndens markanvisade projekt, där planarbete ännu inte påbörjats. Vit vimpel hänvisar till nya förskolor. Orange linje markerar den planerade avloppsledningen. De violetta ytorna motsvarar de områden i översiktsplanen som kommunen vill förtäta med nya stadskvarter. På hemsidan är vimplarna klickbara och de för dig direkt till ärendets nuvarande status på kommunens hemsida.
Kartan finns i stort format på Trädgårdsstadsföreningens bord på Ålstensgatans julmarknad. Den interaktiva versionen finns på nätet. Klicka här.
 
Välkommen till Trädgårdsstadsföreningens bord på Ålstensgatans julmarknad på söndag. Marknaden pågår från 12 till 16. Jag själv kommer att stå vid bordet mellan 15 och 16.
 
–––––––––––––
PS
Köp BaraBrommas julklappspaket
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar
Beställ ditt paket här: www.barabromma.se
0 kommentarer

gör något bra för Bromma

 

Köp BaraBrommas julklappspaket
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar *
 
Trädgårdsstadens Färger
Arkitekturstilar och tidstypisk färgsättning. Så vårdar och renoverar du ditt hus. Och så ska du inte göra. Ett vackert planschverk och en praktisk handbok. (ord. 380 kr)

Elliots i Bromma
Den första riktiga Brommakokboken. Hemligheten med Elliots 50 bästa recept. Massor med vackra Brommabilder! (ord. 300 kr)

Bara Bromma
Till dig som nyss har flyttat hit, eller har bott här i hela ditt liv. En bok till trädgårdsstadens försvar. (ord. 250 kr)

Dessutom: några välkända företag stöder BaraBrommas kampanj med tre presentkort
  • Måleributiken i Alvik, ett presentkort värt 200 kr.
  • Restaurang Elliots, ett presentkort värt ca 100 kr.
  • Park Konditori, ett presentkort värt ca 100 kr.

          Klicka för större bild.

 

Beställ ditt paket här: www.barabromma.se
Fri frakt (värde 90 kr). Leverans i Bromma inom 24 timmar.

 

* BaraBromma är – förutom titeln på en av böckerna i paketet – även en blogg som bevakar och berättar vad som händer i trädgårdsstaden. Den hundraåriga kulturmiljön längs Mälarens stränder är ett av Stockholms mest attraktiva bostadsområden. Det gör Bromma extra lockande att exploatera. Trycket från byggbolag och enskilda byggherrar är hårt. Intäkterna från kampanjen kommer att användas i BaraBrommas opinionsbildning till trädgårdsstadens försvar.


» . . . och tack gode Gud för BaraBrommas fantastiska arbete!«

                                                                          Thomas Fång, på Facebook

0 kommentarer

Obermüller: Herman Ygbergs väg förskräcker

Cecilia Obermüller (MP) och Björn Ljung (L) tog upp Trädgårdsstadsföreningens skrivelse om Herman Ygbergs väg 11 vid Byggnadsnämndens möte i förra veckan. Ett lovvärt försök, men tyvärr till ingen nytta. Den nya blågröna majoriteten tog inte chansen att rätta till Stadsbyggnadskontorets misstag.
 
BaraBromma bjöd därför in Cecilia och Björn att ge sin syn på saken. Cecilia nappade direkt. Här skriver hon direkt till BaraBrommas läsare: Miljöpartiet kommer att göra allt som går för att stoppa att nya rivnings- och bygglovsbeslut tas på delegation. Alla sådana ärenden måste till politisk nivå för avgörande.
 
Så nu väntar vi på dig, Björn, välkommen med en kommentar du också.
/ChR
 
 Cecilia Obermüller (MP). Foto: www.mp.se/stockholm


Det är glädjande att vi i den nya majoriteten, där Miljöpartiet nu ingår lyfter vikten av att skydda trädgårdsstaden och andra kulturmiljöer och delvis kan vi (MP) nog ta åt oss ära för detta. Det finns nu tydliga skrivningar i vår gemensamma plattform samt i budgeten.

Men det är dags att detta får genomslag och det fort. Det är alarmerande och oacceptabelt att beslut om rivning och planschaktning dvs sprängning och förödelse av trädgårdar sker där vi talar om ett område av riksintresse, nämligen Trädgårdsstaden. Bostadsrättsombildningen vid Herman Ygbergs väg förskräcker.

Givetvis borde domslut i Mark- och miljööverdomstolen kring likartad planering ha varit vägledande.

Jag och Miljöpartiet kommer att göra allt som går för att stoppa att nya rivnings- och bygglovsbeslut tas på delegation. Alla sådana ärenden måste till politisk nivå för avgörande.

Miljöpartiet kommer vidare i den grönblå alliansen att driva att det tas fram strategier som är anpassade till varje småhus-, villa- eller trädgårdsstadsområde i hela Stockholm för att där så är möjligt arbeta med varsam förtätning eller skydd mot ovarsam förtätning  där så behövs. Vi konstaterar att det är bråttom med varsamhetskrav för trädgårdsstaden. Den tidigare regeln avseende tomträttsfastigheter om "ett hus per tomt och ett kök per hus" vore bra att återinföra och eventuellt kan även andra varsamhetskrav eller skyddsformer användas.

Uppdraget till stadens förvaltningar är tydligt nu och det känns mycket bra att vi äntligen är på rätt väg. Att värna natur- och kulturmiljö är att värna alla stockholmares intressen.

Cecilia Obermüller
Ordförande i Bromma stadsdel fram till årsskiftet samt
talesperson för stadsutvecklingsfrågor i Stockholm för Miljöpartiet

 

––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer