Detta uttalande lovar inte gott . . .

. . . stod det i ämnesraden till ett mejl som kom från en av bloggens läsare i dag.
 
Nya blogginlägg ger nya uppslag från läsarna. Tack för alla tips. Det inspirerar att gå vidare och granska byggprocesserna, liksom slapphet och okunskap bland beslutsfattande politiker och tjänstemän. Och det här klippet lovar som sagt inte gott.
 
I helgen uttalade sig Stockholms nya finansborgarråd, Anna König Jerlmyr (M), i tidningen Fastighetsvärlden. Hon hade då deltagit vid Oscar Properties invigningsfest av prestigeprojektet Norra Tornen vid Torsplan. 
Anna König Jerlmyr (M), Stockholms nya finansborgarråd. Foto: Peter Knuttson.
 
Hon sa bland annat:
     – Stockholms stad bör arbeta mer med byggherredrivna planprocesser för att öka bostadsbyggandet. Och fortsatte:
     – Vi kan bjuda in handläggare som finns hos byggbolagen, så att staden och bolagen arbetar tillsammans kring bostadsutvecklingen. Och så slutklämmen:
     – Nu kommer en konjunkturdip under de kommande åren men när staden växer behöver vi bygga högre och tätare. Det är också klimatsmart.
 
Läs hela artikeln här.
 
Byggherredrivna processer?
Handläggare från byggbolagen?
Högre och tätare?
 
I tre korta pratminus sätter finansborgarrådet fingret på en av Stockholms svåraste utmaningar. Men i stället för att visa på lösningen, så avslöjar hon en aningslös okunskap. För det första abdikerar hon från sin roll som stadsplanerare. För det andra visar hon en olycklig övertro på marknadskrafternas förmåga att lösa bostadsbristen. 
 

Just Oscar Properties är ett särskilt olyckligt exempel. I många år har de har fått sina spektakulära markanvisningar och byggrätter genom att betala mest (till staden). Nu vågar ingen köpa de dyra lägenheterna.

Norra Tornen vid Torsplan. Foto: www.oscarproperties.com
 
Vi som minns fulspelet bakom NCC/Bonava:s markanvisning vid Hermelinstigen för några år sedan, vet att Stadsbyggnadskontoret, utan att tveka, lät NCC-avlönade konsulter arbeta som projektledare åt staden. »Det blev billigare så«, förklarade Stadsbyggnadskontoret. Merparten av lägenheterna vid Stora mossens backe är fortfarande osålda.
St 167. 90 lägenheter i Stora mossen. De fem huskropparna har en gemensam fasadyta som motsvarar Stockholms slott. Bild ur NCC/Bonovas säljmaterial på nätet.
 
Att högre och tätare också skulle vara klimatsmart är inte heller sant, men det ska jag ta upp i ett kommande blogginlägg.
 
Kommunpulitikerna måsta ta ett mycket fastare grepp om stadsplaneringen i Stockholm. Var fjärde år får sen väljarna säga sitt. Men att delegera jobbet till entreprenörer och konsulter, det är att fly sitt ansvar.
––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer