Ett hus per tomt. Ett kök per hus.

Först ett tack till Cecilia Obermüller (MP) och Björn Ljung (L) som tog upp Trädgårdsstadsföreningens skrivelse om Herman Ygbergs väg 11 på Byggnadsnämndens möte i förra veckan. Det var ändå ett lovvärt försök. Tyvärr till ingen nytta. Den nya blågröna majoriteten tog inte chansen att rätta till Stadsbyggnadskontorets misstag.
 
Trots att bygglovet strider mot detalplanen på åtminstone fyra punkter och trots att Stadsbyggnadskontoret ignorerar en vägledande dom i Mark och miljööverdomstolen – som bara den borde ha lett till ett avslag – ids inte Byggnadsnämnden utreda ärendet. Ur protokollsanteckningarna:
     »Lov är beviljat (på delegation av Mansour Baghchesara). Åtgärden har bedömts som planenlig, väl utformad och lämplig.« Och avslutningsvis:
     »Det fanns ingen tid för diskussion«. 
 
Deprimerande.
 
Här slinker ytterligare ett bygglov igenom som borde ha granskats i sömmarna. Och vad värre är: här skapas ett nytt prejudikat och ges ny inspiration för fortsatt förtätning.
 
På Herman Ygbergs väg 15 (två hus från det aktuella huset) finns ett exakt likadant bygglov godkänt sen en tid tillbaka. En gammal villa + ett nytt parhus = en brf för 3. Jag antar att grävmaskinerna anländer till den trädgården vilken dag som helst.
 
Hur stoppar vi den här destruktiva utvecklingen?
 
När trädgårdsstaden i Bromma började byggas för hundra år sedan var det här otänkbart. Tomträttssystemet garanterade en sund balans mellan det allmänna och privata ägandet. Tomten ägdes av staden och markens värdestegring tillföll det allmänna. Husen ägdes privat och värdestegringen tillföll den enskilde.
Tomträttssystemet var en genial uppfinning som fungerade fram till 1990-talet då tomterna i trädgårdsstaden privatiserades. I dag är 95 procent av trädgårdsstadens tomter privatägna.
 
I de ursprungliga tomträttskontrakten ingick flera avsiktliga inskränkningar i ägandet. Alla regleringarna försvann dock i samband med att tomterna privatiserades. De glömdes helt enkelt bort. Men så här resonerade stadens styrande från början, till skydd för trädgårdsstaden och dess invånare:

§ 3

Tomträttsinnehavaren förbinder sig att iaktta följande inskränkande bestämmelser i avseende å tomträttens utövning.
      a) Tomten får begagnas endast för bostadsändamål.
      b) Tomten må föjaktligen under inga förhållanden användas till industriell anläggning eller upplags- eller avstjälpningsplats eller för yrke, som genom buller, rök, lukt eller därmed jämförlig olägenhet kan föranleda obehag för traktens innevånare. Ej heller må där finnas ladugård eller svinhus eller utan stadens medgivande uppläggas kompost. Å tomten får icke utan stadens tillstånd idkas utskänkning eller försäljning av malt- eller spritdrycker eller öppnas salubod, restaurant eller café.
     c) Å tomten må uppföras endast ett boningshus. [Rödfärgningen är tillagd här, men kursiveringen av ordet ett är i original.] Detta får inte upptaga större yta än 150 kvadratmeter. Det må inte anordnas till bostad för mer än en familj, i följd varav ej mer än ett kök må inredas i detsamma. Boningsrum må icke inredas i mer än högst 2 våningar, vinden inberäknad. 

Risken för att svinhus, salubodar och utskänkning återinförs i trädgårdsstaden är väl inte överhängande, men det börjar bli angeläget att återinföra regeln om ett hus per tomt och ett kök per hus. Jag tror vi behöver en ny tilläggsbestämmelse. Denna laglöshet håller på att förstöra trädgårdsstaden.

Vilket parti i Stadshuset vågar komma med ett förslag?

––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.

 

1 kommentar
Eva Askerud

Hej, Hur kan vi hjälpas åt att stoppa Mansour Baghchesara. Han har godkänt ett bygglov på en 1,8 hög mur 30cm från min Mors tomtgräns. Alla försök att kommunicera med honom har varit fruktlösa. Det verkar som om han bestämmer lite som det passar honom och bryr sig inte om det tjänstemanna ansvar han har.
Bromma måste räddas från denna man!!!
Mvh Eva Askerud

Svar: Eva,Av olika skäl har ditt meddelande inte nått fram till mig förrän i dag (6/10). Kan du skickat ett mejl med lite mer information direkt till mig. På vilken adress ska muren byggas?
Christian Reimers
[email protected]
Christian Reimers