Obermüller: Herman Ygbergs väg förskräcker

Cecilia Obermüller (MP) och Björn Ljung (L) tog upp Trädgårdsstadsföreningens skrivelse om Herman Ygbergs väg 11 vid Byggnadsnämndens möte i förra veckan. Ett lovvärt försök, men tyvärr till ingen nytta. Den nya blågröna majoriteten tog inte chansen att rätta till Stadsbyggnadskontorets misstag.
 
BaraBromma bjöd därför in Cecilia och Björn att ge sin syn på saken. Cecilia nappade direkt. Här skriver hon direkt till BaraBrommas läsare: Miljöpartiet kommer att göra allt som går för att stoppa att nya rivnings- och bygglovsbeslut tas på delegation. Alla sådana ärenden måste till politisk nivå för avgörande.
 
Så nu väntar vi på dig, Björn, välkommen med en kommentar du också.
/ChR
 
 Cecilia Obermüller (MP). Foto: www.mp.se/stockholm


Det är glädjande att vi i den nya majoriteten, där Miljöpartiet nu ingår lyfter vikten av att skydda trädgårdsstaden och andra kulturmiljöer och delvis kan vi (MP) nog ta åt oss ära för detta. Det finns nu tydliga skrivningar i vår gemensamma plattform samt i budgeten.

Men det är dags att detta får genomslag och det fort. Det är alarmerande och oacceptabelt att beslut om rivning och planschaktning dvs sprängning och förödelse av trädgårdar sker där vi talar om ett område av riksintresse, nämligen Trädgårdsstaden. Bostadsrättsombildningen vid Herman Ygbergs väg förskräcker.

Givetvis borde domslut i Mark- och miljööverdomstolen kring likartad planering ha varit vägledande.

Jag och Miljöpartiet kommer att göra allt som går för att stoppa att nya rivnings- och bygglovsbeslut tas på delegation. Alla sådana ärenden måste till politisk nivå för avgörande.

Miljöpartiet kommer vidare i den grönblå alliansen att driva att det tas fram strategier som är anpassade till varje småhus-, villa- eller trädgårdsstadsområde i hela Stockholm för att där så är möjligt arbeta med varsam förtätning eller skydd mot ovarsam förtätning  där så behövs. Vi konstaterar att det är bråttom med varsamhetskrav för trädgårdsstaden. Den tidigare regeln avseende tomträttsfastigheter om "ett hus per tomt och ett kök per hus" vore bra att återinföra och eventuellt kan även andra varsamhetskrav eller skyddsformer användas.

Uppdraget till stadens förvaltningar är tydligt nu och det känns mycket bra att vi äntligen är på rätt väg. Att värna natur- och kulturmiljö är att värna alla stockholmares intressen.

Cecilia Obermüller
Ordförande i Bromma stadsdel fram till årsskiftet samt
talesperson för stadsutvecklingsfrågor i Stockholm för Miljöpartiet

 

––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer