Trendbrott till trädgårdsstadens försvar?

Först Miljöpartiet …
På senare tid har flera politiska partier i Bromma både agerat och uttalat sig till trädgårdsstadens försvar. Det började i somras med debatten om Västerledsstråket. Exploateringsnämnden föreslog först en omfattande utbyggnad av området söder om Västerled. Skogen skulle bort och ersättas med 200-300 nya lägenheter. Oppositionen i Stadsbyggnadsnämnden (M, L och C) formerade snart en allianslinje mot exploateringen. Majoriteten (S, MP och V) var för förslaget, men en av ledamöterna i Stadsbyggnadsnämnden, Brommabon Cecilia Obermüller (MP), röstade till slut med oppositionen, och förlaget föll.

»Ibland måste man dra i handbromsen«, sa Cecilia efter omröstningen. Den överraskande utgången i Stadsbyggnadsnämnden var också en seger för opinionsgruppen Värna Gröna Västerled

… sen Moderaterna …
Även Jan Tigerström (M), vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, vill hejda bostadsbyggandet i Bromma. »Bromma bygger mest i Stockholm«, säger Jan till Bromma Tidning.  »Det går ut över sådana värden som folk uppskattar – som miljö och grönplättar. Man måste någon gång ägna en tanke åt de som redan bor här.«

Kommunens egen statistik bekräftar Tigerströms påståenden.

  • Sedan 2010 har Bromma – en av Stockholms 14 stadsdelar – stått för 15 procent av alla nybyggda lägenheter i staden. 2014 var andelen 25 procent.
  • 2006–2015 ökade Brommas befolkning med 25 procent. Befolkningsökningen i Stockholms stad var under samma period 18 procent.
  • 2010–2014 byggdes det 40 lägenheter per 1000 invånare i Bromma.
  • Under samma period byggdes det 21 lägenheter per 1000 invånare i Stockholms stad.

Läs mer här:
http://barabromma.blogg.se/201…

… och nu även Liberalerna!
Och Liberalerna vill inte vara sämre. Den 9 november arrangerar Liberalerna i Bromma ett medlemsmöte (och som jag tror även kommer att vara öppet för allmänheten) ett öppet samtal om Stadsbyggnationen i Bromma. Jag har blivit inbjuden att delta i en panel. Återkommer med närmare information om hur »öppet« arrangemanget blir. Men jag kommer naturligtvis också att rapportera efteråt här på bloggen.

Glädjande att allt fler agerar till trädgårdsstadens försvar!

––––––––––––––
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.

0 kommentarer