Inga fler delegationsbeslut

BaraBromma har sedan länge kritiserat ordningen där Stadsbyggnadskontoret rutinmässigt tillåts fatta beslut i bygglovsärenden på »delegation«. Det är Byggnadsnämnden som delegerar beslutsfattandet, men det juridiska ansvaret kan politikerna inte avsäga sig. Det ligger kvar. På den politiska nivån.
 
Gång efter gång har det lett till långa serier av överklaganden, eftersom delegationsbesluten har hållit för låg kvalitet. På Runda vägen, på Majvägen, på Alviksvägen, på Herman Ygbergs väg. Medborgargrupper engarerar sig, skriver skrivelser, anlitar advokater. Länsstyrelser och domstolar sätts i arbete. Det tar tid och kostar pengar. Ofta helt i onödan, när loven iniberas i efterhand.
 
Skandalbygget vid Herman Ygbergs väg verkar inte gå att stoppa. Bygglovet till det nya parhuset är ett av de värsta misstagen som Stadsbyggnadskontorets handläggare har presterat. Men kanske kan den förskräckliga byggnaden ändå bidra med något gott. 
 
Den grönblå majoriteten i Byggnadsnämnden har nu antagit en ny policy. På min fråga till Björn Ljung, Liberalernas representant i Byggnadsnämnden, fick jag i dag följande svar:
Björn Ljung (L), Stadsbyggnadsnämnden. Foto: stockholmsstad.liberalerna.se


»Ja rivningar och nybyggnad av hus på tomter i villaområdena/ trädgårdsstäderna ska inte beslutas på delegation. Den grönblå majoriteten är överens om den linjen som bl a Liberalerna drivit i många år.«

Ett välkommet besked!

 
–––––––––––––
PS
Jag blir väldigt glad om du köper mina böcker om trädgårdsstaden.
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar
Beställ ditt julpaket här: www.barabromma.se
0 kommentarer