Köpte 5 villor för 170 milj. – för att riva dem

På torsdag 8/11 kommer Huldran 10 (Herman Ygbergs väg 11) att diskuteras i Byggnadsnämnden. Västerleds Trädgårdsstadsförening har i en skrivelse krävt att Stadsbyggnadskontorets agerande i ärendet ska utredas. Bygglovet strider mot detaljplanen i minst tre avseenden. Dessutom har SBK missat – eller ignorerat – en dom i Mark och miljööverdomstolen som borde har varit prejudicerande i fallet Huldran 10. Den blågröna majoriteten i Byggnadsnämnden är informerade. Liberalernas Björn Ljung och Miljöpartiets Cecilia Obermüller kommer tillsammans att driva frågeställningen.
 
Fortsättning följer.
 
I väntan på nya besked vill jag dela en fantastisk historia som nättidningen Realtid.se publicerar i dag (6/11). Den handlar också om en byggherres girighet, men i jämföreslse med Huldran 10 på en astronomiskt hög nivå.  
 
Bostadsutvecklaren (vilket ord, förresten!) Oscar Properties har betalat 170 miljoner – ca 35 Mkr styck – för fem villor i Nacka. Planen var att riva villorna och bygga 150 bostadsrätter och ett parkeringshus för lika många bilar vid Skurusundet. Bostadsutvecklaren kontaktar kommunen lite nonchalant: Gällande antal våningar och lägenheter har vi inte en färdig studie på detta, jag ser gärna framför mig att vi ses på ett möte för att få en indikation från er på de möjligheter ni ser med ytan.
 
Till sin begäran om planbesked bifogas en skiss från arkitektbyrån BAU. Eller skiss . . . det ser ut som om miljardprojektet är tecknat med färgkritor på baksidan av en krognota. Hybris är förnamnet och Arrogans är efternamnet:
Skurusundsdrömmen. Tolv gruppvis länkade femvåningshus, som på grund av områdets branta berg skulle få tio våningsplan. De gamla vackra villorna vid sjön skulle förstås jämnas med marken.
 
Oscar Properties har nu fått tvärnobben av Nacka kommun. Någon förtätning i området är inte aktuell. Inga nya hus alls. En eventuell detaljplan får vänta till den nya Skurubron är klar. Nånstans bortåt 2026.
     – Tänkte inte på det.
 
Läs hela artikeln här.
 
Ja, så kan det gå. När girigheten bedrar visheten. Kan inte låta bli att le lite skadeglatt.
 
––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer