arkitekten ska själv bo i parhuset

Ombildningen av villan på Herman Ygbergs väg 11 till bostadsrätt tål inte insyn. Sen BaraBromma avslöjade schaktningsarbetena i förra veckan har nu hela tomten klätts in med höga presenningar.
Det schaktas för ett nytt parhus bakom presenningarna.
 
Bygglovet är godkänt på felaktiga grunder. Det planerade parhuset strider mot detaljplanen såväl till sin storlek som sin placering. Nyskrivna domar från Mark och miljödomstolen, som är bindande även i detta ärenden, har ignorerats. Beslutande handläggare har gjort allvarliga misstag, begått tjänstefel och lämnat felaktig information till sakägarna. Till detta ska jag återkomma.
 
I dag ska jag berätta om känslorna som svallar i Smedslätten. Ett av Sveriges mest kända arkitektkontor – SandellSandberg – står bakom det nyritade parhuset. Åtminstone på papperet. Byrån grundades av Thomas Sandell, som SVT ägnar ett helt program åt i kväll, 24/10 (sänds även på SVTPlay). 
 
Men frågan är om det välrenommerade arkitektkontoret verkligen är inblandat? Hur kan de lämna ifrån sig en sån missformad husfasad? Varför fattas det en bit av gaveln?
Hur kommer det sig att SandellSandberg ritar ett hus med avhuggen gavel?
 
Ansvarig arkitekt av parhuset är Anders Rotstein. Han är anställd på SandellSandberg. Rotstein vet att hela bygglovet avgörs av den avhuggna gaveln. Han vet att byggrätten är 203 kvm. Utan den avhuggna gaveln överskrids byggrätten med en kvadratmeter. Därför hugger han av gaveln och bygglovet söks för den byggyta som bottenvåningen tar i anspråk, inte övervåningen.
 
Varför är det så viktigt? Jo, Anders Rotstein ska nämligen själv bo i huset! Han sitter redan i styrelsen till den blivande bostadsrättsföreningen. När man »följer pengarna«, då hittar man de verkliga drivkrafterna.
 
I måndags fick Anders Rotstein ett vänligt med skarpt formulerat mejl från en person i grannskapet. Jag har fått tillstånd att citera mejlet mot löfte att låta brevskrivaren vara anonym:
 
Anders,
Som ”blivande granne” har jag ingen aning om hur ni tänkt, men jag tror ändå att det är bra att du och din hustru tänker en sista vända innan ni går in i nästa fas i detta övergrepp på Brommas Trädgårdstad.
 
Är ni medvetna om att hela närområdet är vansinniga över detta – och andra projekt i kvarteret? Det har varit stormöten och lappar som delats ut, bloggande (se http://barabromma.blogg.se <http://barabromma.blogg.se> ), samt en nu eskalerande kampanj mot staden. I min värld skulle smaken i det hela bli väldigt fadd. Det är väl knappast på de premisserna er familj valde att skapa ert nya liv i förorten när ni lämnar innerstaden? Du kan ju fråga er mäklare om hennes erfarenhet av Familjen Gutestams motsvarande övning uppe på Majvägen, eller läsa i pressen. Balders var nog ansvariga även för det projektet.  Nu tillstår jag att vi grannar på HYV är avsevärt mer civiliserade än så, men upprördheten över att man för egen vinning förstör en unik miljö är väldigt stor. Har ni gått omkring i gamla Äppelviken och Smedslätten för att känna in vad bygden står för? Som arkitekt förstår jag att det måste kännas spännande att sätta sin prägel på ”BRF Villa Rotstein” och addera till portföljen, men det kommer att bli ett sår i trädgårdsstaden som blir kvar i generationer. Inget att vara stolt över tyvärr, även om bygget skulle vara superhäftigt på Ekerö, i Täby eller i Skärgården. Att detta projekt gått under radarn är uppenbart och smart om man nu vill göra sig ett finansiellt klipp. Men mätt på andra värdegrunder är priset för det ni gör väldigt högt. Ett senkommet förslag är därför:
 
Flytta in i ursprungsvillan istället, och gör en extra fin trädgård nu när ni fällt en massa vackra träd som ramat in vår Huldrestig i 80 år. Då blir alla glada och grannsämjan blir så god som någon.
 
Ibland blir saker inte som man tänkt. Då är det stort att tänka om och fundera på vad som känns bra. Är fullt medveten om att dessa ord säkert inte landar där jag hoppas, utan att ni kör på ”nu när ni baxat det ända hit” (för att citera Kjell-Olof Feldt som kanske skulle tänkt om tidigare). Men då vet ni i alla fall vad som sker. Och jag har förmedlat min och andras åsikt. Vilket känns bra.
 
Vänligen
 
(brevskrivarens namn är raderat här, CR:s anm.)
 
 
––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
 
0 kommentarer