Kartboken är klar för tryck

En sista lägesrapport till dig som redan har förbeställt Historisk Bromma-Atlas
– och en sista aptitretare till dig som inte har bestämt dig än.

Historisk Bromma-Atlas är nu klar i datorn och ska lämnas till tryckeriet i nästa vecka. Prel. leverans i vecka 50. Över hundra Brommaintresserade har redan förbeställt boken. Förhandserbjudandet är öppet några dagar till. Beställer du före 1 november kommer du även med på tacklistan, sist i boken.

En sista smygtitt
Brukar du promenera i Judarnområdet ibland? Då kan du förbereda turen med en 200 år gammal karta. På uppslaget nedan, som framställer Åkeshovs ägor 1818, har jag markerat ett antal månghundraåriga utflyktsmål – som fortfarande finns kvar att besöka! Bilden nedan är lågupplöst. I boken är kartan knivskap och stor (42 x 30 cm).

Kartan från 1818 funkar lika bra i dag.

 

Helheten
Här är hela innehållsförteckningen. Omkring 100 kartor från 1836 till 1954.

 Omkring 100 Brommakartor från 1636–1954

 

 

Historisk Bromma-Atlas
ges ut i december 2023. Den är en helt ny sorts historisk fackbok där kartorna styr berättelsen. En liknande bok har inte funnits tidigare – framför allt beroende på att kartmaterialet inte har varit tillgängligt. 

Bokidén har möjliggjorts tack vare Lantmäteriets digitalisering av sina kartskatter från 1600-talet och framåt. Samlingarna omfattar mer än en miljon äldre kartor. Ett hundratal Brommakartor är utgångspunkt för den kommande boken. De flesta har inte publicerats tidigare. Samfundet S:t Erik och Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur har redan givit förhandsstöd till boken.
 
Den äldsta Brommakartan är framställd 1636 och visar ägornas utbredning runt den medeltida Bromma kyrka och prästgården. Lantmäteriets historiska kartor är inte bara detaljerade och exakta, de håller även hög konstnärlig kvalitet i form och uttryck.
 
Även de yngre kartorna innehåller överraskande detaljinformation som till exempel avslöjar hur trädgårdsstaden var tänkt att gestaltas. Den moderna stadsplaneringens utveckling är också dynamisk och föränderlig och underställs kontinuerligt för politiskt opinionstryck. Om allt detta berättar Brommas historiska kartor.

En exklusiv julklapp till dig själv – eller en Brommavän i din närhet.

ERBJUDANDE
Beställ före 1 november till ett fördelaktigt pris. Boken trycks i två olika utföranden.

1. Bibliofilutgåvan
Endast 99 numrerade exemplar. Omslag i exklusivt skinnmaterial med läsband. Inklusive ett specialtryck av Georg Biurmans Brommakarta från 1750. 
Beställ före 1 november för 900 kr (ord. 990 kr). 

2. Normalutgåvan
Inbunden, kartonnage (utan Biurmans Brommakarta). 
Beställ före 1 november för 300 kr (ord. 430 kr).

Dessutom – gäller båda utgåvorna
När du beställer före 1 november trycks även ditt namn – eller namnet på den du vill ge boken till – i tacklistan, sist i boken. 

Bokfakta
Texter av Christian Reimers 
Stort format, 210 x 297 mm 
Extra tjockt, bestruket papper, 150 g silk
Trådbunden med kapitälband 
152 sidor 
Ca 200 bilder i färg 

Utkommer i december 2023 på Bokförlaget Vinghästen


_ _ _ _ _
PS
Vill du hellre få boken levererad mot faktura och betala det ordinarie priset i efterskott? 
Beställ enklast genom att skicka ett mejl. Ange utförande, antal, namn och önskad leveransadress. 
Boken levereras till din brevlåda i december. Frakt 39 kr tillkommer.


0 kommentarer