100 Historiska Brommakartor från 1636–1950
Under sommaren har jag inte bloggat så mycket. I stället har jag jobbat med en ny Brommabok. En Historisk Bromma-Atlas. Arbetet har nu kommit så långt att utgivningen är möjlig till december. En liknande bok har inte funnits tidigare – framför allt beroende på att kartmaterialet inte har varit tillgängligt.
Bokidén har möjliggjorts tack vare Lantmäteriets digitalisering av sina kartskatter från 1600-talet och framåt. Samlingarna omfattar mer än en miljon äldre kartor. Ett hundratal Brommakartor är utgångspunkt för den kommande boken. De flesta har inte publicerats tidigare.
I historisk facklitteratur används ofta äldre kartor för att illustrera och förklara olika händelseförlopp. I Historisk Bromma-Atlas är kartorna utgångspunkten. Kartorna styr berättelsen. Ett nytt grepp för en historisk fackbok.
Samfundet S:t Erik och Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur har redan givit förhandsstöd till boken. Klicka på bilden nedan så ser ni diplomet med Carl Gustafs signatur!
Så här kommer boken att se ut:

Historisk Bromma-Atlas, 100 Brommakartor från 1636–1950. Utkommer i december.
Stockholms äldsta kända karta ritades cirka 1625 och visar Gamla stan. Lantmäteriets verksamhet inrättades 1628. Kartograferingen av stormaktstidens Sverige blev viktiga dokument för bedömningen av juridiska, äganderättsliga och militärstrategiska överväganden.
Den äldsta Brommakartan är framställd 1636 och visar ägornas utbredning runt den medeltida kyrkan och prästgården. Lantmäteriets historiska kartor är inte bara detaljerade och exakta, de håller även hög konstnärlig kvalitet i form och uttryck.
Även de yngre kartorna innehåller överraskande detaljinformation som till exempel avslöjar hur trädgårdsstaden var tänkt att gestaltas. Den moderna stadsplaneringens utveckling är också dynamisk och föränderlig och underställs kontinuerligt för politiskt opinionstryck. Om allt detta berättar Brommas historiska kartor.
En exklusiv julklapp till dig själv – eller en Brommanörd i din vänkrets.
Boken trycks i två olika utföranden.
1. Bibliofilutgåvan
Endast 99 numrerade exemplar. Omslag i exklusivt skinnmaterial med läsband. Inklusive ett specialtryck av Georg Biurmans Brommakarta från 1750.
Beställ före 1 november för 900 kr (ord. 990 kr).
2. Normalutgåvan
Beställ före 1 november för 900 kr (ord. 990 kr).
2. Normalutgåvan
Inbunden, kartonnage (utan Biurmans Brommakarta).
Beställ före 1 november för 300 kr (ord. 390 kr).
Beställ före 1 november för 300 kr (ord. 390 kr).
Dessutom – gäller båda utgåvorna
När du beställer före 1 november trycks även ditt namn – eller namnet på den du vill ge boken till – i tacklistan, sist i boken.
Bokfakta- Texter av Christian Reimers
- Stort format, 215 x 300 mm
- Extra tjockt, bestruket papper, 150 g silk
- Trådbunden med kapitälband
- Ca 160 sidor
- Ca 200 bilder i färg
- Utkommer i december 2023 på Bokförlaget Vinghästen
- Stort format, 215 x 300 mm
- Extra tjockt, bestruket papper, 150 g silk
- Trådbunden med kapitälband
- Ca 160 sidor
- Ca 200 bilder i färg
- Utkommer i december 2023 på Bokförlaget Vinghästen
En smygtitt. Några sidor ur korrekturet.

Bromma prästgård, 1636

Ängby slott, 1685.



Georg Biurmans karta från 1750. Ett numrerat specialtryck medföljer bibliofilutgåvan.



Brommalandet, 1817. Del av större Stockholmskarta av Wilhelm Maximilian Carpelan.