Psst! Ny bok om trädgårdsstaden i oktober.

I kväll (15/3) föreläser Helena Hambraeus för Norra Ängbys Trädgårdsstadsförening under rubriken Trädgårdsstadens färger. Hon kommer då att berätta att hennes nya bok med samma namn utkommer i oktober.

     Helena är arkitekt och bor i Äppelviken. Hon har skrivit boken tillsammans med sin kollega, Elvy Engelbrektson. Boken utkommer på Vinghästens förlag med undertecknad som förläggare.

     Trädgårdsstadens färger förklarar det speciella med de hundraåriga kulturmiljöerna i Bromma. Vad är det som gör trädgårdsstaden till en så attraktiv boendeform även för moderna människor? Vad är det som skapar karaktären i stadsplanen och åt byggnader och trädgårdar från tidsepoker med olika stilideal? Boken lär dig skillnaderna mellan 1910-talets nationalromantik, 1920-talets nyklassicism och 1930-talets funktionalism.

     Författarna började sin kartläggning av trädgårdsstäder i Sverige redan på 1980-talet, genom att ta fram material med färgsättningar och karaktärsbeskrivningar för tidstypiska hus. Delar av materialet finns nu i en permanent utställning i Måleributiken i Alvik och har visats på Stadsmuseet 2013–2015.

     Syftet med boken är att uppmärksamma trädgårdsstadens unika kulturvärden och samtidigt inspirera dig som husägare att lära mer om arkitektur och färgsättning. Ditt hus behöver kontinuerlig vård och omsorg. När du reparerar och renoverar ditt hus – se till att du inte skadar huset på grund av okunskap. 

 

Bokfakta
Stort format (ca 22x30 cm).
Inbunden med skyddsomslag.
Ca 120 sidor. Högsta papperskvalitet.
Rikt illustrerad med ca 100 bilder.
Fyrfärgstryck genom hela boken.
Historiska bilder från pionjäråren – tidigare ej publicerade!

 

Boken utkommer i oktober 2016. Du kan redan nu förhandsbeställa den till det rabatterade priset 290 kr (ord 350). Förhandsbeställ här.

Eller skicka ett mejl, så får du mer info om boken längre fram.

Elvy Engelbrektson Helena Hambraeus
0 kommentarer