Trädgårdsstaden – en modell för framtiden

Senaste numret av tidningen Villaägaren (Nr 03/2020) innehåller en intressant artikel om fenomenet trädgårdsstaden. En hundraårig idé som i dag utgör de mest åtråvärda bostadsområdena i landet. Utöver Bromma och Enskede finns det hundraåriga trädgårdsstäder även i Norrköping, Nyköping, Göteborg, Uppsala, Kalmar och lite varstans i landet.
 
»Tanken var att arbetarklassen skulle lämna stadens slum för att bo i grannskap med kollektivt ägda småhus, präglade av samarbete och gemenskap«, skriver Håkan Forsell, professor och urbanhistoriker vid Stockholms universitet.
 
»Jag tror att idén om glesare och grönare bostadsmiljöer lockar allt fler i dag. Den förtätningsdoktrin som styrt sedan 90-talet är på utdöende«, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter. Hon fortsätter: »Kreativitet kommer att bli framtidens kapital. Det driver oss till boenden där vi kan skapa mer själva. Olikheter berikar. Vi måste bli mycket smartare på att dela våra resurser.«
 
Är du medlem i Villaägarna får du tidningen i brevlådan denna vecka. Av upphovsrättsliga skäl vill jag inte publicera hela artikeln här. Men skicka ett mejl så får du en privat kopia. Här är inledningen:
 
Ur Villaägaren, Nr 03/2020.
 

– – – – – – –
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens 
Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.

0 kommentarer