Majvägen 20 byter ägare – och andra förvillelser

Majvägen 20, en blivande brf med fem lägenheter, som den marknadsförs på Hemnet.

 

Odjuret Fastigheter, som 2021 förvärvade villan på Majvägen 20, har plötsligen överlåtit den blivande bostadsrättsföreningen till MPG Group.

Ur Lantmäteriets fastighetsregister.

 

MPG Group har även övertagit ansvaret för ombyggnationen från Finess Bygg Nyproduktion.

I praktiken innebär ägarbytet sannolikt ingenting. Samma personer styr och äger nämligen alla bolag som är verksamma på och runt Majvägen 20. Ordföranden i Odjuret – Arne Engvall – är till exempel även styrelseledamot i MPG Group.

Kopplingar mellan bolag och personer.
 

Fram till veckorna före jul ansvarade Finess Bygg för ombyggnaden av Majvägen. Det bolaget ingår också i MPG Group. Men något hände i december: 
– dels anmäldes tre nyckelpersoner i Finess Bygg för grova mutbrott, 
– dels hotades Finess Bygg av konkurs. 

De tre tilltalade tre nekar till brott. Läs mer om bakgrunden här.

Konkurshotet avvärjdes dock i sista stund och två av de mutåtalade styrelseledamöterna i Finess Bygg ansökte i stället om företagsrekonstruktion. Tingsrätten godkände rekonstruktionsansökan den 20 december 2023.

 

Vad är en företagsrekonstruktion?
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag med ekonomiska problem, men med möjlighet att på sikt överleva. 

Det är ofta näringsidkaren som ansöker om rekonstruktion och det är en domstol som beslutar.

Rekonstruktion innebär att företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och bygga upp sin verksamhet. Tingsrätten som utser en rekonstruktör.

En företagsrekonstruktion pågår i tre månader. Därefter kan företaget begära förlängning med tre månader i taget, till högst ett år.

Alltså
De nya ägarna till Majvägen 20 (»Bertil« och »Calle«) har – samtidigt som de är delgivna misstanke om grovt mutbrott och riskerar både företagsböter och näringsförbud – ansökt om rekonstruktion av Finess Bygg. Finess Bygg (som också ägs av »Bertil« och »Calle«) ersätts som byggansvarig av MPG Group (som ägs av »Bertil« och »Calle«).

Hänger du med?

 

Samtidigt – på Hemnet
Samtidigt pågår mäklarföretaget Simon Crests förvillande marknadsföring av brf:erna på Majvägen 20. Under hösten 2023 var endast en lägenhet till salu på hemsidan. Fyra uppgavs vara sålda. Nu är två till salu. Men det mesta tyder på att fyra lägenheter fortfarande är osålda. 

Mäklarföretaget förvillar marknaden även på andra sätt. Simon Crests kvinnliga vd är sambo med vd:n i byggföretaget Gleipnergruppen – »Adam« – som är medåtalad för mutanklagelsen mot »Bertil« och »Calle« i Finess Bygg (se ovan). Målet ska upp i Stockholms tingsrätt i mars. Familjebanden och affärskopplingarna är inte kända av marknaden.

Den ursprungsliga villan rymmer tre brf:er. Lägenhet A, B och C. De nybyggda flygelbyggnaderna benämndes tidigare för lägenhet D och E. Nu har flyglarna egna adresser: Majvägen 24 och Majvägen 26. Namnändringarna har försvårat jämförelser av lägenheternas priser, status och bokningsläge.

Lägenhet A såldes till utropspris, 13 990 Mkr, i oktober 2021. Alltså på en marknad som fortfarande var glödhet. Det verkar vara en korrekt uppgift.

Lägenhet B uppgavs 2022 vara »bokad« till priset 18 590 Mkr. Därefter sänktes priset till 15 395 Mkr men »togs bort från marknaden« i juli 2023 (enligt sajten Booli.se). I januari 2024 dök den åter upp på Simon Crests hemsida, nu »till salu« för samma pris: 15 395 Mkr.

Lägenhet C uppgavs 2022 vara »såld« för 15 490 Mkr. Våren 2023 »togs den bort från marknaden« (enligt Booli.se). Simon Crests angav dock samtidigt lägenheten som »såld« för utropspriset 15 490 Mkr. 

Lägenhet D (Majvägen 24) var först till salu för 13 490 men prissänktes 2023 till 11 890 Mkr. Den är fortfarande till salu. 

Lägenhet E (Majvägen 26) ska vara »såld« redan 2022, påstår Simon Crest på sin hemsida. Men någon sådan affär har inte registrerats på Booli. Sen december 2023 finns det dock både personer och företag skrivna på adressen, trots att bostaden ännu inte är färdigbyggd.

Så ser det ut. Förvillande är egentligen bara förnamnet. Fortsättning följer.

0 kommentarer