byggbolagen tar inte semester

Veckorna före midsommar brukar det bli fart på kommunens kontor och nämnder. Besked och beslut tas gärna före semestern (då även de motsträviga medborgarna förväntas vara lediga). Kommer du ihåg juni 2016? Då lämnade Stadsbyggnadskontoret besked om att Västerleds södra sida skulle bebyggas med 300 snabbproducerade modulbostäder. Tack vare »Värna Västerleds« opinionsarbete under semestern, röstades förslaget ner i Byggnadsnämnden, i september. Miljöpartiet röstade med Alliansen. En röst avgjorde.
 
Solviksängen
I år utbröt rena cirkusen inför Exploateringsnämndens sista möte före semestern. Majoriteten (S, V, MP) förberedde tre rent politiska symbolbeslut: Trädgårdsstaden »bör« inte vara så enhetlig. Den »bör« även erbjuda andra boendeformer. Utredningen om 200 bostäder vid Solviksängen röstades dock ner, tack och lov, men markanvisningarna vid Sångarlunden (Djupdalsvägen) och Klöverknuten (Nyängsvägen) gick igenom.
 
Sångarlunden
De närboende har redan börja organisera sitt motstånd mot exploateringen av den lilla parken längs Djupdalsvägen.
 
Sångarlunden. Parken är en organisk del av trädgårdsstaden.
 
Torbjörn Halvarsson startade en namningsamling redan före midsommar. Listan har för närvarande nästan 300 underskrifter. Skriv på här.  Vill du ha kontakt med opinionsgruppen? Mejla till mig, så ska jag vidarebefordra till rätt person.
 
Klöverknuten
Det är egentligen helt absurt. Här, i den lilla trekanten vid Nyängsvägen och Herman Ygbergs väg, ska Primula Bygg AB klämma in 30–40 lägenheter.
Klöverknuten. Ytterligare en hotad park i trädgårdsstaden.
 
Förstår inte hur de ens ska kunna presentera en ritning. Grannarna håller på att organisera motståndet. Mejla till mig om du vill ha kontakt med dem.
 
Grönviks dunge
Så ringer en pensionär på Nockebyhem och gråter i telefon. Utanför hennes fönster brer sig ett kalhygge ut. Inte ett träd har sparats när JM schaktar och förbereder sprängning för 30 lyxbostadsrätter med ett kvadratmeterpris på över hundratusen kronor per kvadratmeter.
Grönviks dunge. Ett kalhygge.
 
Grönviksvägen 96
Här har byggherren Jan Gutestam (G&B Properties) köpt och rivit en fullt fungerande villa för att ersätta med fyra bostadsrätter. Det här är ytterligare ett exempel på de så kallade »spontanförtätningarna« som blir allt vanligare i trädgårdsstaden.
Grönviksvägen 96. Spontanförtätningarna fortsätter. Foto: Björn Hassegren, @HasselgrenB.
 
Kvarteret John Blund och Majvägen
Spontanförtätningsdramatiken fortsätter i Smedslätten och Äppelviken, men några nya besked väntas inte före semestrarna.
 
–––––––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer