ålsten förr och nu

I veckan har jag promenerat med en grupp pensionärer från SPF i Bromma. Vi vandrade i trakterna av Ålstens gård och tittade på fonlämningar, husgrunder och andra spår av mänskliga aktiviteter från förr. Som guidebok använde vi Nils Ringstedts nya bok På spaning efter Brommas historia.
 
Dagen före vandringen rekognoscerade jag promenaden. Vid »Ålstenen« nere vid småbåtshamnen lärde jag mig något nytt. Fyttblocket från den senaste istiden (Stockholms största) har fått en helt ny användning. Stenen används för bouldering! Vet du vad det är?
 
Bouldering är den enklaste formen av klättring. Du behöver varken rep, karbiner, repbromsar eller konstiga kilar. Med ett par skor och krita är du redo att börja klättra.
10 000 år gammalt. 10 meter högt och på toppen ett järnkors uppsatt av Arla Coldinuorden 1793. Ålstenen är den perfekta utgångspunkten för den nya trendsporten bouldering.
 
Vid foten av Ålstenen träffade jag Oskar Gelinder. På bilden ovan har han intagit utgångsställning för att utan hjälpmedel och utan medhjälpare ta sig uppför klippan. De rosa och turkosblå madrasserna är dock godkända. Som fallskydd.
Bouldering innebär att klättra rakt upp, utan hjälpmedel och utan medhjälpare.
 
Endast talkspåren från tidigare klättrare på klippan avslöjar vilken väg som är möjlig – åtminstone i teorin. Väggen är inte ens lodrät, den har ibland en negativ lutning uppåt-bakåt. Oskar visar här hur han överlistar gravitationen. Imponerande.
 
Till slut en bild som jag glömde visa för er som följde med på vandringen, nämligen den äldsta kända bilden av Ålstens gård. Fotot är taget ca 1890 av Albrekt Bergstedt.
Ålstens gård ca 1890. Ur Bromma Hembygdsförenings årsbok 1992.
 
Albrekts far, Pehr Bergstedt, var arbetsledare vid Monténs Fabriker i Alvik. Ålstens gård köptes av Stockholms stad 1905 men Bergstedt bodde kvar till till 1916. Senare fick gården en tillbyggd övervåning och i dag ser den ut så här.
 
 
 
Ålstens gård i dag. Foto: Wikipedia.
 
_______
PS
Dags för fest och examen? Ge bort en Brommabok. Direktlänk till bokhandeln.
Ange rabattkod EXAMEN så sparar du 100 kronor.
 
 
 
 
 
0 kommentarer