Finess Bygg i konkurs

 
Som BaraBromma tidigare meddelat fick byggföretaget Finess Bygg, i december, hastigt avbryta det pågående byggprojektet på Majvägen 20. Anledningen var en hotande konkurs. Dagarna före jul godkände tingsrätten ägarnas begäran om att rekonstruera företaget. De fick tre månader på sig. 
 
Men rekonstruktionen misslyckades. Den 12 februari var konkursen ett faktum och bolaget avregistrerades. Många pågående byggen påverkas av konkursen. Inte bara bostadsrättsföreningen på Majvägen. Finess Bygg var verksamma på många platser i Sverige. Ett av de största projekten som nu står stilla är 42 fjällägenheter i Duved. Underleverantörer blir nu blåsta på sina ersättningar och lägenhetsköpare förlorar sina handpenningar.
 
. . .  och ägarna hotas av miljonböter och näringsförbud 
 
Ägare till Finess Bygg är Petter Gryding och Lars Niklasson. De har bråda dagar. I förra veckan inställde de sig inför Stockholms tingsrätt i ett nytt ärende. Nu som tilltalade i ett mutåtal. Läs mer här.

 

Förhandling pågår. Stockholms tingsrätt, sal 26.

 

Gryding och Niklasson anklagas för »givande av muta«. Finess Bygg har genomfört en lyxrenovering av en lägenhet på Riddargatan i Stockholm – utan att ta betalt av kunden. Kostnaderna, menar åklagaren, har påförts andra kunder och dolts i bokföringen. Lägenhetsägaren, som samtidigt anklagas för »tagande av muta«, heter Linus Ottosson. Han har fått sin lägenhet lyxrenoverad till ett värde av 3 miljoner kronor.

En pikant detalj i åtalet är att alla de tre tilltalade – Gryding, Niklasson och Ottosson – är mycket nära vänner och branschkolleger sen 15 år tillbaka. De samverkar och hjälper varandra i olika byggprojekt. Ottossons bolag Gleipnergruppen anlitar till exempel regelbundet Finess Bygg i sina renoveringsprojekt. 

En ytterligare pikant detalj är att Ottossons sambo, Josefin Sjöström, är mäklare och ägare till Simon Crest, dvs det fastighetsmäkleri som saluför lägenheterna på Majvägen 20. 

Sjöström är dessutom affärspartner till Gryding och Niklasson via ett annat bolag, MPG Group. Simon Crest tillkom ursprungligen i syfte att bli en försäljningskanal för MPG:s vindrenoveringar och vindsrenoveringar i Stockholms innerstad. 

 

Paret Ottosson och Sjöström har fått sin vindsvåning på Östermalm totalrenoverad av Finess Bygg, varefter de sålt den med en vinst på ca 10 miljoner kronor. Allt enligt åklagarens framställning.

De tre tilltalade nekar till anklagelserna. Därtill vittnade Sjöström till sin sambo Ottossons försvar under den sista rättegångsdagen.

Det är en snårig och kletig historia som spelades upp i Stockholms tingsrätt under fyra rättegångsdagar. Rättegången har varit som en inövad teaterpjäs där fyra vänner har spelat ovänner. Gryding och Niklasson mindes ingenting av renoveringen. »Det var för fyra år sen.« Paret Ottosson och Sjögren hade fått göra det mesta själv, framföll de. »Finess Bygg hade bara klantat till allting.«

Samtidigt föreföll de tilltalade mycket avspända och tillbakalutade. Ledigt klädda och närmast frånvarande till allvaret i anklagelserna. »Vi omsätter 8 miljoner i veckan och kan inte ha koll på alla detaljer«, menade Nilkasson.

Inte ens när en tidigare delägare och en tidigare anställd ekonomichef i firman vittnade om systematiska bokföringsbrott rörde de tilltalade en min. 

Ansvarsyrkanden och dom
Åklagaren yrkar att Gryding och Niklasson döms för grovt bokföringsbrott och näringsförbud i 5 år vardera och att Finess Bygg åläggs en företagsbot om 6 miljoner. Vidare yrkas att Linus Ottosson ska betala ca 3 miljoner för renoveringen och dessutom åläggas näringsförbud i 5 år. Ottossons bolag, Gleipnergruppen, åläggs också en företagsbot om 6 miljoner. 

Dom meddelas av Stockholms tingsrätt efter påsk.

 

 

0 kommentarer