Stora Sjövillan till salu

För ett par år sen tog kommunen beslut om att privatisera byggnaderna vid Äppelvikshamnen: Stora och lilla Sjövillan, Mangelboden, Kulan, Alphyttan och allt vad de heter. Ja, alla de vackra sommarbostäderna från slutet av 1800-talet som brukar benämnas Mälarstrandens sommarbebyggelse.
 
I höstas såldes Alphyddan (70 kvm) för över 10 Mkr via en mäklare på öppna marknaden. I dag har jag tagit del av ett prospekt över Stora Sjövillan. Det är Skeppsholmen Sotheby´s International Realty som fått Stockholms stads Fastighetskontors uppdrag att hitta en köpare.
Äppelvikens vackraste läge är till salu.
 

Ur Wikipedia:
Stora Sjövillan byggdes 1847 av bryggaren och destillatorn Lars Fredrik Blackstadius. Det stora tvåvåningshuset byggde Blackstadius för att bränna brännvin. Verksamheten pågick fram till 1864.

1864 lades bränningen ned och bränneriet byggdes helt och hållet om till ett corps-de-logis. Övre våningen inreddes med flera rum i fil. Huset inreddes till sommarbostad och försågs med tre verandor. 1867 lät Blackstadius bygga om Stora Sjövillan och huset inreddes som sommarbostäder för sommargäster för uthyrning. Under denna tid fungerade den södra verandan som väntrum för ångbåtsgästerna.

Idag är Stora Sjövillan blåmarkerad av Stadsmuseet och har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Den gula träbyggnaden är i två våningar med en souterrängvåning och inredd vind och källare. Huset har sadeltak, frontespis och veranda. Det nuvarande utseendet är uppskattningsvis från slutet av 1800-talet, då huset byggdes om från sommarbostad till permanentbostad.

Pris: 25 miljoner
I dag består Stora Sjövillan av tre hyreslägenheter med sammanlagt cirka 400 kvm boyta. Stockolms stad söker en ny hyresvärd. Anbud ska lämnas senast 28 september. Intikativt pris 25 Mkr.

– – – – – – –
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens 
Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.


 
0 kommentarer