Lönsamt att renovera med varsam hand

Ett alternativ till
·      att maximera byggrätten enligt detaljplanen och uppföra nya komplementhus,
·      att asfaltera tomtmark för sopkärl, parkering och garagebyggnader,
·      att byta grus mot gatsten och skapa nya betongterrasser,
·      att byta trädgårdens grönska mot simbassäng och stensatta poolområden …

 … det kan vara …
·      en varsam renovering av din befintliga villa,
·      med rätta materialval och bevarade proportioner,
·      med respekt för de ursprungliga byggnadsdetaljerna,
·      i tidstypiska färger och kulörer där originaldetaljerna bevaras och lyfts fram.

Den varsamt renoverade villan i Olovslund såldes på några dagar. Foto: Hemnet.

 

Du kan renovera och bygga om ditt hus i trädgårdsstaden på många sätt. Detaljerna är av stor betydelse och det är viktigt att ha koll på proportionerna. En felaktig virkesdimension kan till exempel göra att den eftersökta tidskänslan uteblir helt. Det är lätt att göra fel.

Lotta Alvestam Wahlund arbetar praktiskt och professionellt med att samtidigt öka både de kulturhistoriska och de marknadsmässiga värdena i samband med renoveringar. Dessa hänger ju oftast samman. Att ta vara på husets själ ökar även husets ekonomiska värde.

Lotta är konsthistoriker och har studerat restaureringskonst på Kungliga Konsthögskolan. På uppdrag återställer hon villor och byggnadsdetaljer på ett tidstypiskt riktigt sätt. Hon har skrivit flera vetenskapliga arbeten om byggnadsvård och arkitektur, framför allt med fokus på tjugotalets villabebyggelse.

Har du följt bloggen, då vet du att Lotta även är författare till boken HUSETS SJÄL som utkommertill våren. Det blir en inspirationsbok för dig som vill underhålla och renovera ditt hus på rätt sätt. Boken förmedlar kunskap och råd som är specifika för trädgårdsstadens olika arkitekturstilar. Förhandsbeställ boken här.

I veckan såldes ett hus i Olovslund (bilden ovan) som Lotta har renoverat från grunden. Här är några före- och efterbilder som jag har fått låna. Huset såldes på några dagar, 12 procent över utrop. Ett bevis på att det lönar sig att renovera varsamt och på rätt sätt.

Klicka på bilderna och jämför. Före och efter.

    

         

     

         

 – – – – – – –
PS
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse. Klicka på bilden nedan, så ser du var du hittar gillaknappen.

0 kommentarer