Böcker om trädgårdsstaden

För närvarande håller jag på att skriva och sammanställa material till en ny Brommabok. Planerna är att ge ut den till våren. Genom vänligt tillmötesgående av Björn Sundén i Äppelviken har jag fått tillgång till hans arkiv med bortåt 300 opublicerade Brommabilder från 1910-, 20- och 30-talen. Bilderna är tagna av Gustaf Bergh, en av trädgårdsstadens pionjärer. Bergh lät 1914 bygga en stor villa vid Snäckvägen och med sin kamera dokumenterade han trädgårdsstadens framväxt under de första decennierna.
 
Bilderna är i många fall helt unika vittnesmål om en försvunnen tid i vår närmiljö. Som den här. En sällsynt bild (kanske den enda?) av kallbadhuset i Äppelviken.
Kallbadhuset i Äppelviken byggdes 1916 och vilade på 14 pontoner. Det låg strax norr om Stora sjövillan och användes fram till 1939, då det sjönk! Man hade glömt att pumpa vatten ur pontonerna. Byggnaden ansågs inte värd att bärgas och repareras. Foto: Gustaf Bergh.
 
I bakgrunden stävar ångslupen Frithiof fram i sundet mellan Stora Essingen och Äppelviken. S/S Frithiof hade byggts vid Södra Varvet på Södermalm, som passagerarbåt till den allmänna Konst- och Industriutställningen 1897. Frithiof flyter än och går faktiskt att hyra. Kanske har du till och med åkt med på en av Trädgårdsstadsföreningens utflykter med den smäckra ångslupen, längs Brommalandets ständer, senast 2017?
 
I väntan på bilderboken kan du fortfarande köpa mina tidigare Brommaböcker och få dem hem i brevlådan till jul. Beställ senast ondsag, så hinner jag leverera innan jag tar ledigt. Bra julklappar. Beställer du alla tre får du dessutom tre presentkort till ett värde av 400 kr. Tack till Måleributiken i Alvik, Restaurang Elliots och Park Konditori.
 
 
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar.
Beställ ditt paket här: www.barabromma.se
 
 
__________
PS. 
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.

0 kommentarer