Vad tycker Thomas Sandell om det här huset?

Nu börjar man ana konturerna av det nya parhuset som håller på att byggas i trädgården vid Herman Ygbergs väg 11. Det går med ett rasande tempo. För sex veckor sedan syntes ingenting. En av bloggens följare gick förbi i helgen och tog dessa bilder. (Tack för för det! Roligt att så många vill hjälpa till och ser värdet av BaraBrommas publiceringar. Fortsätt med det. Du får gärna vara anonym.)
Bakom skynkena längs Huldrestigen reser sig väggarna till det nya parhuset. Notera att huset står endast några decimeter från tomtgränsen.
 
Så lurar man Stadsbyggnadskontorets handläggare. Arkitekten har helt sonika huggit av ett hörn på undervåningen. Bottenplattans yta klarar då byggrättens maxgräns med några kvadratcentimeter. Resultatet blir en fullständigt missformad fasad. 
 
»Det nya parhuset fullbordar kvarterets bebyggelsemönster mot Huldrestigen. En långsmal volym som är placerad med gott avstånd till det befintliga huset på tomten. Med husets långsida mot Huldrestigen sluter den nya byggnaden kvarterets inre trädgårdsrum enligt detaljplanens intension.« (Ur arkitektens projektbeskrivning.)

Enligt ritningarna står arkitektkontoret SandellSandberg bakom huset. Kontoret är grundat av Thomas Sandell, en av Sveriges mest profilerade arkitekter. Ansvarig arkitekt för detta hus är Anders Rotstein. Han ska själv flytta in i en av lägenheterna och sitter redan i styrelsen för den blivande bostadsrättsföreningen.
 
Som rapporterats tidigare här på bloggen är det en stor skandal att bygglovet slunkit igenom utan att någon sakägare fått möjlighet att överklaga ärendet i tid. Bygget strider mot detaljplanen i åtminstone fya avseenden.
  • Det är för stort.
  • Det är fel placerat på tomten.
  • Det strider mot en MÖD-dom från 2017 avseende ett parallellfall i Smedslätten.
  • Två planerade förrådsbyggnader har raderats från ritningarna »för att inte störa bygglovshanteringen«.
Vad tycker arkitektkontoret om huset? Är de stolta över sitt nya hus i trädgårdsstaden? Jag har erbjudit Joakim Uebel, vd för SandellSandberg, att kommentera BaraBrommas publiceringar, men varken han eller någon annan från arkitektkontoret har hittills velat ge några kommentarer.
 
BaraBromma fortsätter att följa ärendet.
 
–––––––––––––
PS
Jag blir väldigt glad om du köper mina böcker om trädgårdsstaden.
Du får 3 böcker och 3 presentkort för 790 kr (värde 1 420 kr)
Samtidigt stöder du BaraBrommas arbete till trädgårdsstadens försvar
Beställ ditt julpaket här: www.barabromma.se
0 kommentarer