Nyproduktionen prisar ut sig från marknaden

En av mina vänner läser byggbranschens tidningar och från honom får jag tips om hur snacket går i de kretsarna. Det är en värld där jag inte rör mig, desto mer intressant att ta del av reflektioner med en annan vinkel. De senaste dagarna har jag fått länkar till några artiklar som direkt berör byggsituationen i Bromma.
 
Nya föreseningar i Alvik
I höstas lät Stadsbyggnadskontoret meddela att projektet Vision Alvik hade delats upp två delar. Alvik Västra (med Alviks torg, stationsområdet, spårvagnshallarna och de nya spårdragningarna) sköts på framtiden, medan Alvik Östra (med Alviks strand och Tranebergs strand) bedömdes kunna hålla en snabbare tidsplan. Läs mer här.
 
Den 4 maj rapporterade Fastighetsvärlden att Vasakronan har tecknat ett nytt sjuårskontrakt med Rädda Barnen i sin fastighet i Alviks strand. Ytterligare företag tecknar nya hyreskontrakt i fastigheten, som så sent som för ett halvår sedan var tänkt att omvandlas till bostäder.
Vasakronans fastighet i Alviks strand kommer inte att byggas om till bostäder på länge. Snart flyttar nya företag och organisationer in med sjuårskontrakt. Foto: Finansvärlden.
 
Om bostadsutvecklarna tvekar om Alviks strand som lämpligt bostadsläge, då måste konjunkturen för nyproduktion vara stendöd. Ett bättre läge är väl svårt att finna? »En bro från stan«, som mäklarna säger. Räkna alltså inte med någon exploatering av Alvik Östra heller, åtminstone inte under överskådlig tid.
 
Abacus backar ur, tänker tomträtt och håller tummarna
Fastighetsnytt berättar den 8/5 om att Abacus Bostad lämnar tillbaka sin markanvisning för två kvarter i Hagastaden. Risken blev helt enkelt för stor.
 
I Tallkrogen bygger man i stället studentbostäder med tomträtt. Jo, du läste rätt. Nu dammas det hundraåriga succékonceptet av igen! Det var ju precis så som trädgårdsstäderna runt Stockholm förverkligades vid förra sekelskiftet. Staden behöll avkastningen på markens värdestegring och de enskilda fick åtnjuta värdestegringen av byggnaderna. Smart tänkt, redan då!
 
I förra veckan berättade jag om att försäljningen av Abacus nya bostadsrätter i hörnan Nyängsvägen/Västerled hade inletts. Enligt Fastighetsnytt bokades hälften av första etappens lägenheter på första visningen. Men kreditgivarna kräver betydligt högre försäljning än så. Allt behöver säljas på ritning för att bygget ska startas.
Abacus vill bygga i hörnan Nyängsvägen/Västerled, men först måste de sälja lägenheterna på ritning. Bild: Abacus.
 
Svergige bygger dyrast i EU
Sverige har haft de högsta byggkostnaderna i EU i tio år. Ändå kan ingen svara på frågan om vad det är som driver kostnaderna. Är det bristen på konkurrens, transparens eller samordning? (GP 9/2 2017)
 
I Fastighetsnytt 6/5 berättar arkitekten Yves Chantereau om ett nybyggnadsprojekt i Massy, en förort till Paris, som uppvisar en kvalitet och variation som vi bara kan drömma om i Sverige. Byggnaden har många komplicerade och unika lösningar, indragna våningar, varierade planlösningar, vinklade fasader, olika balkonglösningar och en omsorgsfull och detaljerad gestaltning.
Massy är en kranskommun i mellanklass, varken dyrast eller billigast. Men byggkostnaderna är bara hälften så höga som i Sverige. Fotowww.vincencornuarchitecte.com
 
Produktionskostnaden för detta hus är lägre än 1 200 Euro/kvm BTA (bostadsyta). I Sverige betalar vi mer än det dubbla – för lägre kvaliet. Vad är det för systemfel som omöjliggör en fransk prisbild i Sverige?, frågar artikelförfattaren och avslutar med en hypotes: 
     »Jag tror helt enkelt att det handlar om större konkurrens i upphandlingsprocessen, högre hantverkskunnande och om att konsumenterna ställer högre krav på resultat; kanske för att det är ägarlägenheter och inte bostäder i en av exploatören riggad BRF.«
 
–––––––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer