Nya bostadsrätter under radarn

En av bloggens följare hörde av sig i går. På söndag 21/10 är det visning av en villa vid Herman Ygbergs väg 11 i Smedslätten. Utrop 12,250 Mkr. Men med en avgift på 3 228 kr/mån. En bostadsrätt alltså?
Mäklarens annons på Hemnet.
 
Jag läser längre ner i beskrivningen:
     Villan utgör en av tre bostäder i ett bostadsrättsprojekt, där övriga två bostäder är nyproduktion och består av ett parhus som kommer att uppföras under hösten/vintern.
     Här erbjuds ett fantastiskt tillfälle att flytta in i populära kvarter med närhet till såväl natur som Stockholms innerstad. . . .
     Villan har en boarea om 145 kvm och en biarea om 74 kvm. Parhusen byggs i två våningar med vind och får en boarea om 141 kvm respektive 126 kvm.
     Beräknad tid för inflyttning för bostäderna är under andra kvartalet 2019, då även parhusets bostäder står färdiga.
 
I dag har jag beställt hela akten från Stadsbyggnadskontoret. Det handlar om en villa på 145 kvm som köptes för 15,750 Mkr den 15 januari 2018. 108 000 kr/kvm. Den 1 februari såldes villan vidare för samma pris och den 28 februari bytte fastigheten ägare ytterligare en gång för 15,750 Mkr. Köpare: Kent Sjögren i Skogås.
 
De här vidareförsäljningarna är en del av strategin. Hur hävstången fungerar har jag beskrivit i ett tidigare blogginlägg: "Så belånar du villan till 280 procent". I det här fallet har »Byggfima Svanberg och Sjögren AB« bildat en bostadsrättsförening. I trädgården till villan på Herman Ygbergs väg ska de bygga ett nytt parhus. Sammanlagt tre lägenheter om 412 kvm, på en tomt om 1000 kvm. Sprängsten och schaktmassor har redan forslats till trädgården för att bilda grundmaterial till det nya parhuset.
Trädgården är redan full med schaktmassor och sprängsten som ska bilda grund till det nya parhuset.
 
Om jag läser handlingarna rätt har flera närboende hört av sig till Stadsbyggnadskontoret under sommaren. I juni ber en orolig granne om kopior på ritningar och skrivelser, men får till svar från handläggaren Mansour Baghesara att »Stadsbyggnadskontoret skickar inte ut handlingar till grannar. Om du vill se eller kopiera handlingar som ingår i ärendet är du välkommen att besöka Stadsbyggnadsexpeditionen i Tekniska Nämndhuset på Fleminggatan 4 i Stockholm.«
 
Den 18 september 2018 beviljade Stadsbyggnadsnämnden bygglov för ombyggnaden av den befintliga villan och nybyggnationen av parhuset längre ner på tomten. Bygglovet skulle ha kunnat överklagas till Länsstyrelsen inom tre veckor. Den tiden löpte ut i förra veckan.
 
Ritningarna till det nya parhuset är mycket skissartade. I mitt tycke avviker de helt från den byggnadstradition som vi är vana att möta i Smedslätten. 
Bidrar den nya huskroppen till en spännande förnyelse av trädgårdsstaden, eller är den helt artfrämmande? Jämför själv med det befintliga huset från 1922, se ovan.
 
Det här förtätningsprojektet har uppenbarligen flugit under radarn i sommar. Jag vet inte om  Stadsbyggnadskontoret förstår vilken skada det här bygglovet leder till. Det borde verkligen ha överklagats och prövats i högre instans. Med sådana här prejudikat är snart trädgårdsstaden förtätad till oigenkännlighet.
 
––––––––––––––
PS
Vill du veta när nästa blogginlägg publiceras? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
 
 
 
0 kommentarer