Hela branschen talar om Herman Ygberg

Hade tänkt att gå på WSP:s seminarium om Villaomvandlingar i dag, men jag blev sjuk. WSP är ett internationellt konsultföretag inom samhällsutveckling. Sån tur att de livesände hela seminariet på YouTube! Så nu kan även du se hela diskussionen. Här är länken.
 
Mest underhållande och provocerande var Jerker Söderlind, arkitekt och vd för Stadsliv AB.
 
Här några lösryckta pratminus ur Söderlinds anförande.
– Bygg mer sådana hus som folk vill ha. Folk vill bo i småhus, inte i hyreslägenheter.
– Hela stadsplaneringsindustrin – riksdag och kommuner, politiker och tjänstemän – de beter sig som Ericsson och Nokia på 90-talet. De ville inte heller tillverka det som folk efterfrågade.
– Folk vill bo i innerstad med kvartersbebyggelse. Eller i trädgårdsstäder med villor och låga flerfamiljshus. Gör inte stad av villaområden.
– Planerarna har fått lära sig att vi måste tränga ihop oss. Annars har vi inte råd att bo. Det är precis tvärtom. 
– Av Sveriges 10 dyraste villor 2018 låg 5 på adresser i Bromma och 3 i Danderyd.
– Sveriges mest sålda inflyttningsklara småhus heter »Linnea«. Huset är 129 kvm och kostar från 1,6 Mkr. Vem bygger en hyrestvåa för de pengarna?
 
Söderlind kom även med ett provocerade motförslag.
– I Sverige har vi en nationalsport som heter Överklagande av bygglov. Kommunen beslutar och grannarna överklagar. Vänd på steken.
– Lagstifta om att alla villaägare har rätt att utöka sin byggrätt. Medgivande krävs dock från berörda grannar, men tillåt ekonomiska uppgörelser mellan grannarna.
– Grejen är att kommunens tjänstemän inte får lägga sig i. Om grannarna själva får bestämma, då får vi tillbaka trädgårdssstaden, bakvägen.
 
Björn Hasselgren representerade Byggnadsvårdsföreningen i debatten. Många av BaraBrommas läsare känner Björn också som en profilerad styrelseledamot i Västerleds Trädgårdsstadsförening. Björn lyfte fram flera problematiska projekt i Västerled, bland annat Herman Ygbergs väg.
Björn Hasselgren från Byggnadvårdsföreningen och Västerleds Trädgårdsstadsförening.
 
Bra att Herman Ygbergs väg lyftes upp som en symbol för den giriga och entreprenörsdrivna förtätningen i trädgårdsstaden. 
 
Parhuset vid Herman Ygbergs väg 11 visades upp som exempel på ett särskilt misslyckande. Se ca 47 minuter in i seminariet.
 
__________
PS 1.
Anteckna 26 mars redan nu. Då arrangerar Trädgårdsstadsföreningen ett seminarium med experter och politiker i Bromma gymnasium. Inbjudan kommer.
 
PS 2.
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
 
0 kommentarer