Många särskilt skyddsvärda träd i Bromma
I dag, den nittonde, är det min födelsedag. Jag fyller inte jämt, men något mer sällsynt – ett primtal! Den vackra okoberdagen inspirerar till en lång morgonpromenad och några reflektioner om träden i trädgårdsstaden.
Torbjörn Nilsson, min styrelsekollega i Trädgårdsstadsdföreningen, tipsade nyligen om en intressant sida på Naturvårdsverkets webbplats. Sidan handlar – bokstavligen – om att inte se skogen för alla särskilt skyddsvärda träd. Och till hjälp att skärpa blicken förklarar Naturvårdveket vad som definierar begreppet Särskilt skyddsvärda träd.
För oss som bor i trädgårdsstaden blir det en ganska överraskande läsning. Jag visste inte att det faktiskt växer skyddsvärda träd i nästa vartenda kvarter här i Bromma. I andra delar av landet är träden tämligen sällsynta, men i närförorterna runt stenstaden Stockholm är de däremot vanliga.
Med särskilt skyddsvärda träd avses mycket gamla träd och grova hålträd av naturligt förekommande trädslag. Dessa träd har stor betydelse för bevarandet av biologisk mångfald och för att uppfylla flera av riksdagen antagna miljökvalitetsmål.
- Jätteträd. Levande eller döda träd som är grövre än en meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd.
- Mycket gamla träd. Levande eller död gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år. Övriga trädslag som är äldre än 140 år.
- Grova hålträd: Levande eller döda träd som är grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstammen.
Förekomsten av grova, gamla och ihåliga träd är i många fall avgörande för hotade arters överlevnad. Ju äldre och grövre ett träd blir, desto fler arter kan det utgöra livsmiljö för. Grov bark, solexponerad ved och håligheter i stammarna utgör grunden för trädens stora biologiska mångfald. Eken är det trädslag som hyser flest arter, över 1500, varav mer än 500 utgörs av hotade arter.
Att fälla, toppkapa eller kraftigt beskära ett särskilt skyddsvärt träd, kräver marklov och att åtgärden anmäls för samråd. Ofta krävs marklov om stamdiametern överstiger 15 cm. Stockholms stad har dock ytterst knapphändiga upplysningar på sin hemsida. Däremot har Nacka kommun en mycket bra sida med riktlinjer om träd och trädfällning.