Nya organiserade hot mot villorna i Stockholms närförorter

Ingress
Innerstadsmäklarna och bostadsutvecklarna börjar få ont om råvindar. Det är helt enkelt slut på så kallade VUP:ar – Vindar Under Produktion – i Stockholms city.

Därför har närförorterna hamnat i fokus. Att förtäta och stycka villor i Bromma, Danderyd och på Lidingö är den nya trenden. Bostadsrättsomvandlingarna har pågått i flera år, men nu blir projekten större, dyrare och lyxigare. Allt högre summor omsätts. Jakten på riskkapital intensifieras. Utvecklingen är ett nytt hot mot de hundraåriga kulturmiljöerna runt Stockholm.

Hotet bildar även bakgrund till en granskning som BaraBromma ska publicera i två längre inlägg de kommande dagarna. En av bloggens följare har bidragit med konkreta tips och externa bedömare har hjälpt mig att analysera de affärsmässiga uppläggen.

Du kommer att få läsa om svåröverskådliga bolagskedjor med ömsesidiga beroenden.

  • Om samverkande bolag, i skilda branscher, men med samma personer i ledningen.
  • Om tre unga män, med 30–40 bolagsengagemang vardera, som sköter all verksamhet från ett och samma kontor i centrala Stockholm.
  • Om oetiska bostadserbjudanden där säljare och mäklare tillhör samma familj – utan att redovisa det!
  • Om SPV:er – helt nya bolagsupplägg, konstruerade för att attrahera riskkapital mot hög ränta och del i framtida vinster – där investerarna inte erbjuds något inflytande i verksamheten.
  • Och om mycket mer som hemlighålls. Tills nu.
Missa inte BaraBrommas nya avslöjande. Det börjar i Äppelviken, på Majvägen 20.
 
Majvägen 20. Bild: simoncrest.se
 
Men innan du börjar läsa – begrunda först BaraBrommas syfte
Den här bloggen startades 2016. Sen dess har jag skrivit mer än 250 inlägg – till trädgårdsstadens försvar.

På Majvägen 20 pågår ett organiserat och dolt affärssamarbete mellan fyra företag: Odjuret Fastigheter, SPV Terrasserna 6, Finess Bygg och mäklaren Simon Crest. Det är fullständigt omöjligt för den potentiella köparen av en ledig lägenhet på Majvägen 20 att förstå att en avsevärd del av köpeskillingen sannolikt är predestinerad att landa i ett dolt företag.

Jag missunnar ingen att flytta till trädgårdsstaden, tvärtom. Här erbjuds de bästa av olika boendeformer. Det är upplägget – att sälja trädgårdsstaden – som är ljusskyggt. Det kommer att inspirera andra. Och det kan bli ett nytt hot mot de hundraåriga kulturmiljöerna runt Stockholm.

Första avsnittet publiceras i morgon.

Andra avsnittet kommer dagen efter.

0 kommentarer