HD stoppar tvåfamiljshus villastaden

Svenska Dagbladet skiriver i dag (7/1) om en färsk HD-dom i Huddinge som borde få prejudicerande verkan även i Stockholms kommun.
 
HD säger nej till tvåfamiljshus för att bevara villastadskaraktären (SvD, 7 januari 2023).
 
  (Klicka för större bild)
 
Ärendet påminner om flera liknande projekt som BaraBromma skrivit om de senaste åren. Till exempel i Äppelviken, Smedslätten och Bromma Kyrka.
 
Villaområdet Stortorp ligger mellan sjöarna Drevviken och Magelungen, strax söder om Farsta. Ett naturskönt område som styckades av till villatomter på 1910-talet. Södertörns Villastad byggdes ut under de följande decennierna. Bebyggelseutvecklingen påminner alltså mycket om Brommas trädgårdsstäder. Sen 1953 ingår Stortorp i Huddinge kommun.
 
Får man bygga flerbostadshus i en miljö som betonar enfamiljshus? »Nej«, svarar nu Högsta domstolen efter en lång rättsprocess där både Länssytelsen och Mark- och miljödomstolen tidigare godgänt bygglovsansökan. När planbeskrivningen talar om enbostadshus, ska »fristående hus« inte tolkas som att det inkluderar även tvåbostadshus.
 
Lagstiftning och definitioner är oklart skrivna och lämnar utrymme för tolkningar. I Stortorp finns en auktionsgrupp med en mycket pedagogisk hemsida. Där förklarar de skillnaderna mellan
Fristående hus #1.
Ett småhus för en familj där du kan titta ut genom fönster i alla väderstreck.
Fristående hus #2.
Ett enfamiljshus som har fönster i alla väderstreck men där en liten del av huset hyrs ut till någon annan.
Fristående hus #3 + Attefall. Här finns det tekniskt sätt tre lägenheter på tomten, vilket är vad som krävs för en bostadsrättsförening. Men Attefallshusets hela existens är beroende av huvudbyggnaden. Den är en komplementbyggnad och kan aldrig bli en egen juridisk enhet.
Många byggherrar tror – felaktigt– att det räcker med ett Fristående hus och ett Attefallshus på tomten för att skapa en bostadsrättsförening. Bild: stortorp.se
 
Läs mer om definitionerna av Parhus #1 och #2, Radhus/kedjehus och FlerbostadshusAuktionspruppen i Stortorps hemsida.
 
 
0 kommentarer