nytt mutåtal kopplas till majvägen 20

Detta har hänt
I flera år har jag följt utvecklingen av en bostadsrättsomvandling på Majvägen 20. Jag har varit starkt kritisk till exploateringen och rapporterat om händelseutvecklingen i flera inlägg på denna blogg. Bygglovsansökan hanterades under sex års tid genom alla juridiska instanser. När den slutligen vann laga kraft 2021 såldes fastigheten till Odjuret Fastigheter AB. 

Presentation av byggplanerna. Bild: simoncrest.se
 
Granskningen kan du läsa här:

Del 1: Nya organiserade hot mot villorna i Stockholms närförorter

Del 2: Alla bor på Drottninggatan 108

Del 3: Bostadsutvecklare och mäklare i hemligt samarbete

All rapportering har byggt på kontrollerbar research. Eftersom någon brottslig verksamhet inte framkommit har jag valt att löpande publicera namn på inblandade personer och företag.

 

Men nu har något nytt inträffat
Tre centralt placerade personer, verksamma i företag som ingår i brf-projektet på Majvägen 20, ingår i en ny stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten till Stockholms tingsrätt. Ärendet är daterat den 24 november och har nummer B 18808-22. 

De tilltalade personerna nekar till brott. Därför publicerar jag inte deras namn här. Stämningsansökan är dock en offentlig handling. Kontakta mig om du vill läsa den.

 

 

Stämningsansökan till Stockholms tingsrätt

 

Misstänkt mutbrott med mera
Brottsrubriceringen är Grovt tagande av muta (den åtalade kallas fortsättningsvis »Adam«) respektive Grovt givande av muta (»Bertil« och »Calle«). Värdet av mutorna anges till knappt 3 Mkr. I stämningen ingår även ansvar för Grovt försvårande av skattekontroll (bokföringsbrott i Finess Bygg). Ekobrottsmyndigheten yrkar även på Företagsböter (om vardera 6 Mkr) för två företag i byggbranschen (Finess Bygg och Gleipnergruppen). Företagen leds av de tre tilltalade. Det yrkas vidare att de tre tilltalade skall meddelas Näringsförbud (fem år vardera). 

 

Åklagare är Jonas Bergendal. Förundersökningen inleddes i december 2022. Rättegången beräknas pågå i fyra dagar. Datum för förhandlingen har ännu inte meddelats.

Själva mutärendet har ingenting med Majvägen 20 att göra. »Adam« har – inför en planerad försäljning – fått en kostnadsfri renovering av sin bostadsrätt på Riddargatan, värd 3 Mkr. Givarna är styrelsekollegerna »Bertil« och «Calle«. Kostnaderna har dolts i Finess Byggs bokföring, ett företag som »Bertil« och »Calle« tecknar. Åtalet kastar därmed nytt ljus över den pågående brf-omvandlingen av Majvägen 20.

De tre tilltalade personerna i mutåtalet figurerar i exekutiva befattningar i flera bolag och styrelser med koppling till Majvägen 20. »Calle« har sammanlagt befattningar i 49 olika bolag. »Bertil« har 44 uppdrag och »Adam« sitter i 20 styrelser. »Bertil« och »Calle« sitter dessutom i 38 bolagsstyrelser gemensamt. Här är bolagen som berörs:

 Kopplingarna mellan bolag och personer.

 

Odjuret Fastigheter AB
Fastigheten på Majvägen 20 förvärvades i augusti 2021 av Odjuret Fastigheter AB. Odjurets styrelseordförande heter Arne Engvall. Företaget gick med 14 Mkr i förlust år 2022. Engvalls namn förekommer inte i mutåtalet, men han är centralt placerad i de flesta bolag som är kopplade till projektet på Majvägen 20. 

SPV Terrasserna 6 i Bromma AB
Engvall är även ordförande i ett särskilt aktiebolag, SPV Terrasserna 6, vars syfte är oklart. Stukturen påminner om ett private banking-upplägg – en crowd fundingverksamhet – som erbjuder investerare hög ränta, men utan något ägarinflytande. Bolaget förefaller dock inte vara aktivt. I styrelsen sitter »Bertil« och »Calle«, liksom en bror till »Adam«. 

Brf Terrasserna 6 i Bromma
Så heter den blivande bostadsrättsföreningen på Majvägen. »Bertil« och »Calle« sitter i brf:ens styrelse. Ordföranden heter Per Burewall, en välkänd arkitekt bakom många andra spektakulära och ifrågasatta brf-omvandlingar i Bromma.

MPG Group AB
MPG Group omsatte 850 Mkr och gick med 23 Mkr i förlust år 2022. I MPG ingår ett tiotal företag i byggbranschen, däribland Finess Bygg (som i sin tur är uppdelat på fyra olika delmarknader: Bostad, Nyproduktion, ROT och Byggservice). »Bertil« och »Calle« sitter i samtliga bolagsstyrelser. Arne Engvall sitter även i MPG:s koncernstyrelse. Alla bolag i MPG Group har adress Drottninggatan 108.

Finess Bygg ROT Stockholm AB
Det är Finess Bygg ROT som har fått Odjurets uppdrag att bygga om villan på Majvägen 20 till fem bostadsrätter, varav två i nybyggda flyglar. Finess Bygg ROT har två rejäla förlustår bakom sig, -14 och -17 Mkr. »Bertil« och »Calle« sitter i styrelsen. Adress: Drottninggatan 108.

Simon Crest Group, Simon Crest AB, Simon Crest Stockholm och Simon Crest Sverige
Fastighetsmäklaren Simon Crest är specialister på vindsvåningar i Stockholms innerstad. På senare år har man även börjat intressera sig för utvecklingsprojekt i närförorter som Bromma och Lidingö. Vd för Simon Crest Group är Josefin Sjöström. Hon är gift (sambo) med »Adam« i mutåtalet. I styrelsen sitter även Josefins pappa.

Det finns ytterligare tre bolag med Simon Crest som gemensamt förnamn. I alla dessa bolag sitter Erika Kveldstad och hennes exman Robert som enda styrelsemedlemmar. Erika är numera sambo med Arne Engvall. Två av bolagen registrerades så sent som 2022.

I Simon Crest Group är omsättning och resultat blysam. I de tre andra bolagen är den nästan noll. Hemsidan berättar om flera hundra försäljningar av exklusiva innerstadsvåningar i mångmiljonklassen. Av denna verksamhet finns dock inga spår i boksluten. 

Gleipnergruppen AB
»Adam«, som är åtalad för att tagit emot mutor (gratis renovering) för ca 3 Mkr, var när renoveringen utfördes vd för byggföretaget Gleipnergruppen. Han sitter fortfarande i bolagets styrelse tillsammans med sin pappa och lillebror. 2022 omsatte bolaget 174 Mkr och levererade 8 Mkr i vinst.

 

Så här långt bygger alla uppgifter på öppna och kontrollerbara källor. Avslutningsvis vill jag ge mina egna reflektioner.

 

Reflektion 1
Om- och tillbyggnaden på Majvägen 20 har pågått i över två år. Men arbetet är fortfarande långt ifrån färdigt. Under hösten har jobbet periodvis legat nere, men de senaste veckorna har aktiviteten ökat. Nyligen (1/12) bars köksinredningen ut från en av flygellägenheterna! Nya byggjobbare vädersäkrade fasaden, reste nya byggställningar och bytte ut staketet mot gatan till ett kraftigare. Det ser ut som ett nytt byggbolag har tagit över. Kan det ha något samband med Ekobrottsmyndighetens stämningsansökan (24/11)?

 

Reflektion 2
Simon Crest har haft uppdraget att sälja lägenheterna på Majvägen 20 sen 2021. På hemsidan är en lägenhet till salu. Fyra uppges vara sålda. Men stämmer det?

Lägenhet A såldes till utropspris i oktober 2021. Alltså på en marknad som fortfarande var glödhet. Lägenhet B och C »togs bort från marknaden« (2022 och 2023, trots kraftigt sänkta utropspriser). Allt enligt sajten Booli. Lägenhet D ska vara såld, påstår Simon Crest på sin hemsida, men någon sådan affär är inte registrerad på Booli. Lägenhet E är prissänkt med 1,6 Mkr men fortfarande till salu. Jag kan bara se att en av fem lägenheter verkligen är såld.

Familjebanden, styrelsekopplingarna och de ekonomiska sambanden mellan mäklaren och det säljande bolaget är inte kända för marknaden. Det borde strida mot både fastighetsmäklarlagen och god fastighetsmäklarsed.

 

Reflektion 3
Vem är vinnare och förlorare i den här historien? Finess Bygg ROT ser ut som den stora förloraren. 30 Mkr i ackumulerad förlust de två senaste åren. Dessutom har bolaget fått dölja finansieringen av mutor för att skapa privata värden för ledningen. Och sen hotar företagsböter på ytterligare 6 Mkr. Nu ser det till och med ut som Finess Bygg är avkopplade från Majvägen 20. 

Andra bolag, som MPG Group och Gleipnergruppen, skyddas av de tilltalade. Där samlas avsevärda vinster. Ändå är nog projektet på Majvägen 20 en stor missräkning för samtliga inblandade. Odjuret Fastigheter betalade trots allt 33,6 Mkr för villan (i augusti 2021). Planen var att sälja de fem lägenheterna för sammanlagt 72 Mkr.

 

Reflektion 4
Villan på Majvägen 20 ritades 1917 av Folke Hedman. Den var »grönklassad« av Stadsmuseet: »särskilt värdefull ur kulturhistorisk och konstnärlig synpunkt.«

Stadsmuseet och Skönhetsrådet avstyrkte bygglovsansökan bestämt, men Byggnadsnämnden tillstyrkte. Länsstyrelsen sammanfattade:

»Huvudbyggnaden har en för den nationalromantiska stilen tidstypisk utformning med tydliga anspelningar på äldre svensk allmogekultur, i detta fall genom en karakteristiskt tredelad huskropp i olika höjder som anspelar på den sydsvenska högloftsstugan. Upplevelsen och förståelsen av detta för byggnaden centrala karaktärsdrag förvanskas genom de två tillbyggnaderna. […] Tillbyggnaderna innebär ingrepp i terrängen i strid mot [trädgårdsstadens] stadsplaneideal med tydliga höjdskillnader och synliga bergsklackar nära byggnaden.

Länsstyrelsen finner att den sökta åtgärden har en förvanskande effekt på såväl huvudbyggnadens arkitektur som på områdets karaktär. Den är också ovarsam och tar inte tillvara byggnadens kulturhistoriska värden. Byggnadsnämndens beslut om bygglov ska därför upphävas.«

Ändå gav Mark- och miljööverdomstolen – enligt min åsikt efter tveksam och inkompetent handläggning – sitt tillstånd till denna oönskade och fullständigt onödiga exploatering. Den strider mot allmänt rättsmedvetande och grundläggande demokratiska principer. 

De största förlorarna är enligt min mening de boende i Äppelviken och trädgårdsstaden som sådan.

–––––––
PS
Brommaböcker till jul. Historisk Bromma-Atlas kommer den 15/12.

 Klicka på bilden så kommer du direkt till BaraBrommas nätbokhandel.
 
Böckerna finns även på Äppelvikens bokhandel och bokus.se
1 kommentar
Michael

Tack för allt arbete du lägger ner på att täcka detta och kommunicera till oss Brommabor!

Svar: Tack för uppmuntrande tillrop. Stimulerar att gräva vidare. Jag har fler uppslag …
Christian Reimers