JO lägger ner anmälan

 
Justitieombudsmannen har den 24/1 beslutat att inte vidta ytterligare åtgärder med anledning av Trädgårdsstadsföreningens anmälan av Stadsbyggnadskontoret och Trafikkontoret för felaktig och oskicklig hantering av bygglovsärendet på Herman Ygbergs väg 11. Det var inte överraskande, med tanke på att det bara är tio procent av anmälningar som leder till kritik, men likväl mycket beklagligt, sett ut trädgårdsstadens perspektiv.
 
BaraBromma har följt ärendet sen oktober 2018. Ett skandalöst bygglovsärende med anledning av en bostadsrättsomvanling, där tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret beslutat, duckat och flugit lågt under radarn i över ett år. Och klarat sig undan!
 
Anmälan till Byggnadsnämnden
Ärendet anmäldes först till Byggnadsnämnden. »Herman Ygbergs väg förskräcker«, skrev Cecilia Obermüller (MP) när hon förstod vidden av skandalen. Även Björn Ljung (L) var upprörd. Men den grön-blå majoriteten i nämnden tog ändå inte chansen att ändra tjänstemannabeslutet. Det blev för jobbigt. Läs mer här.
 
Anmälan av olovligt byggande
I maj 2019 gjordes en anmälan av »olovligt byggande« till Stadsbyggnadskontoret. SBK hanterade anmälan genom att inte svara. Den ansvarige handläggaren, Magnus Johansson, undvek att ens kommentera anmälan under fyra månader. Därefter gjorde Trädgårdsstadsföreningen en JO-anmälan i september 2019.
 
9 000 anmälningar
JO tar emot ca 9 000 anmälningar varje år. Alla anmälningar granskas av erfarna jurister. Drygt två tredjedelar skrivs av efter en inledande granskning. Men Trädgårdsstadsföreningens anmälan gick vidare till en så kallad utredning. Så långt vägde anmälan tungt.
 
Ändå har nu JO lämnat besked om att lägga ner sin utredning. JO motiverar aldrig sina beslut och beslutet kan inte överklagas. Därmed etableras en högre acceptansnivå för spekulativa spontanförtätningar i trädgårdsstaden, vilket är mycket beklagligt.
 
––––––––––
PS.
Vill du läsa nästa blogginlägg? Gilla bloggens Facebooksida, så får du en automatisk påminnelse.
0 kommentarer